Voor veel mensen zijn brandnetels alleen maar onkruid. Echter zijn brandnetels veel meer dan dat. Deze prikkelende plantjes zijn gezonde groentes die gewoon in je tuin groeien. Brandnetel heeft een geneeskrachtige werking, bestrijdt insecten én je kunt het plantje ook in de keuken gebruiken. Dit kan je allemaal doen met brandnetels in de tuin! 

1. Brandnetels hebben een geneeskrachtige werking

Brandnetel is ontzettend voedzaam. Dit plantje bevat veel mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, fosfor en magnesium. Heb je een vitamine C tekort? Dan kan brandnetelthee dit tekort helpen opvullen! Daarnaast reinigt brandnetel ons bloed en onze nieren. Het zorgt voor een betere spijsvertering en werkt heel goed tegen haaruitval en huiduitslag. Ook stilt dit wonderplantje hevige menstruatiepijn, helpt het tegen hooikoorts en heeft het een heilzame werking op de gewrichten. We kunnen dus besluiten dat brandnetel zorgt voor een gezond lichaam.

2. Brandnetels in de tuin

Brandnetels zijn ideaal om een ecologisch verdelingsproduct van te maken. Met brandnetelgier kan je bladluizen en andere insecten bestrijden. Waar mensen het ecosysteem verstoren, daar groeien brandnetels. Afvalplaatsen of bemeste stukken land staan er dan ook vol van. De reden hiervan is dat de brandnetel de aarde opnieuw reinigt en het ecosysteem terug in balans probeert te brengen. In de tuin heeft brandnetel dezelfde werking. Hoewel veel mensen brandnetels als onkruid zien, zijn deze plantjes de grond eigenlijk aan het zuiveren.

Wist je trouwens dat veel vlinders brandnetels verkiezen om hun eitjes op te leggen? Kies dus gerust een plekje in je tuin om daar brandnetels op te laten groeien. Het is goed voor de grond én voor de natuur!

3. Brandnetels in de keuken

Tenslotte kan je brandnetel gebruiken in de keuken. Omdat dit plantje uit de vrije natuur komt, heeft het een hogere voedingswaarde. Dat betekent dat je er niet veel van nodig hebt om van de voordelen te kunnen genieten. Vooral de jonge toppen van brandnetel zijn voedzaam. De oudere bladeren zijn minder smaakvol en bevatten meer nitriet. 

Met de jonge blaadjes kan je van alles doen. Je kunt bijvoorbeeld brandnetelthee maken door de blaadjes ongeveer tien minuten in water te laten trekken. Dit is heel lekker met een beetje munt erbij! Een ander leuk idee is om er een lekkere pesto van te maken. Net als spinazie kan je het ook gewoon mengen onder puree. Of wat dacht je van een heerlijke brandnetelsoep met spekjes? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden!

https://www.dreamstime.com/stock-photo-nettle-tea-glass-fresh-dry-image32749950

Zo, dit kan je allemaal doen met brandnetels in de tuin. Redenen genoeg dus om deze prikkelende plantjes niet meteen te verwijderen!

Over de auteur