In de maand december valt de winter in. Dit kan gepaard gaan met hevig winterweer, maar er kunnen ook mooie dagen tussen zitten zodat het mogelijk is om nog wat te klussen in je tuin. Tuinieren in december vergt een andere aanpak dan tuinieren in het voorjaar. In december zijn er nauwelijks planten die groeien en je hebt te maken met soms strenge vorst. De tuin winterklaar maken in december is dan ook vooral gericht om schade door de vorst te voorkomen. Met enkele tuintips december tuinieren kom je een heel eind.

Tuingereedschap

Een van de belangrijkste tuintips is het onderhoud van het tuingereedschap. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Veelal wordt tuingereedschap in de winter opgeborgen in een niet geïsoleerd tuinhuisje en kan het aangetast worden door de vorst. December is een goede tijd om daar eens aandacht aan te schenken. Dit houdt in dat je al het tuingereedschap goed schoonmaakt en ontdoet van zandresten. Maak niet alleen schoon, maar wanneer nodig moet je bewegende onderdelen inoliën. Ook heb je nu de tijd om gereedschap met messen een te slijpen. Denk ook aan tuinslangen. Laat ze volledig leeg lopen en berg ze geschut op. Dit voorkomt het poreus worden van de tuinslang.

Planten en bomen

Soms is enige specifieke kennis over bepaalde planten vereist over hoe je ze in de winter moet behandelen. Bladverliezende planten en struiken mogen bijvoorbeeld verplaatst worden, maar enkel als de grond niet bevroren is. Ga je planten in potten poten, dan is het verstandig om de pot eerst te bedekken met noppenfolie. Vochtige potgrond zal bij ernstige vorst gaan uitzetten en kan de pot beschadigen. Noppenfolie kan een groot gedeelte van de druk opvangen. Veel bomen en struiken kunnen in de winter ook gesnoeid worden, maar informeer je goed over welke soorten je hebt. Heeft het hard gesneeuwd, schud dan regelmatig de sneeuw van overhangende takken van bomen en struiken af. Dit voorkomt dat ze afbreken. Ga je in december groenblijvende planten poten, geef ze dan regelmatig water. Ze zijn nog niet ingeworteld en kunnen daardoor niet voldoende water opnemen. Vorstgevoelige planten moet je inwikkelen in vliesdoek of op een natuurlijke manier met dennentakken om beschadiging door vorst te voorkomen. Tuinieren in december is overigens niet enkel de tuin winterklaar maken in december, maar ook voorbereiden op het voorjaar. Deze maand is de laatste kans dat je bloembollen voor de voorjaarsbloeiers kunt poten.

Gazon

Het gazon heeft in de winter niet zo heel veel onderhoud nodig. Het gras zal tijdens de wintermaanden niet groeien, dus maaien hoeft niet. Wel is het verstandig om je gazon vrij te houden van bladeren. Maar doe dit enkel op vorstvrije dagen. Als het gazon bevroren is mag je er niet over lopen. De kans zit er dan in dat je na enkele dagen gele plekken op het gazon krijgt.

tuin winterklaar maken in december

Vijver

Ook aan de vijver hoef je in de winter niet heel veel te doen. De vijverpomp moet je uit de vijver halen en opbergen tot het voorjaar om vorstschade te voorkomen. Dit is tevens een goede gelegenheid om de pomp goed schoon te maken en te controleren of alles nog naar behoren werkt. Vissen redden zich in de winter wel. Controleer ze wel regelmatig en voeder ze met licht verteerbaar eten bij.

Vogels

Vogels mogen tijdens de wintermaanden bijgevoederd worden en soms is dit zelfs noodzakelijk. Maak de vogelhuisjes daarom goed schoon voor het komende winterseizoen en ververs dagelijks het water. Leg over het water gaas. Vogels kunnen anders in de verleiding komen een bad te nemen en met vrieskou is dit geen verstandig idee.

Over de auteur