Wil je een sneeuwbal in je tuin? Nee, we hebben het hier niet over een bal van sneeuw. We hebben het over de Viburnum, een echte winterbloeier. Met een Viburnum in je tuin kun je in de donkere maanden genieten van een prachtig kleurenspel. 

Herkomst en verschillende soorten sneeuwballen

De sneeuwbal is een sierlijke heester die ook nog eens heel lekker ruikt. De bloemen zijn schermvormig en wit of zachtroze. Er zijn honderden soorten van deze plant. Zo zijn er bladverliezende en groenblijvende sneeuwballen. Oorspronkelijk komt de sneeuwbal uit Europa, Noord-Afrika, Azië en Noord-Amerika. De planten groeien van nature ook in Nederland. Viburnum is de Latijnse naam van de plant. 

Verzorging van de sneeuwbal

De Viburnum heeft weinig eisen en is makkelijk te verzorgen. Eigenlijk hoef je hem alleen bij droog weer af en toe wat water te geven. Je hoeft de sneeuwbal overigens niet in de volle grond te zetten. Je kunt hem ook prima in een kuip of pot zetten. Snoeien hoeft niet per se. Maar als je de plant wat compacter wil houden, dan kun je hem na de bloei in het voorjaar snoeien of dode gedeeltes wegknippen. 

Beste plek in de tuin en bloeitijd

Heb je een zonnig plekje over? Dat is fijn. Een Viburnum in je tuin is namelijk gek op zonlicht. Zet de plant liever niet in de schaduw. De sneeuwbal – de naam zegt het al een beetje – bloeit in de winter en het vroege voorjaar. De plant kan goed tegen vorst. In de herfst krijgen de bladeren prachtige kleuren. Met een sneeuwbal kun je dus van bloemen genieten in jaargetijden waarin andere planten niet bloeien. 

Andere leuke weetjes

Houd je van vogels? Met deze plant zal je die zeker in je tuin halen. Vogeltjes en andere dieren zijn gek op de besjes van de sneeuwbal. Verder vinden deze planten het heerlijk om af en toe wat compost te krijgen. Als je het hart uitdunt, dan zal de plant uitbundiger bloeien. Het binnengedeelte krijgt daarna meer zonlicht en dat stimuleert de bloei. Omdat de plant in alle seizoenen mooi is, is het een symbool van fierheid.

Over de auteur