Woon je in een flat en mis je een grote tuin om even lekker in te zitten? Geen zorgen, een mini-tuin op je balkon is iets wat ook erg makkelijk gerealiseerd kan worden. Als je graag een stuk groen wilt laten terugkomen en je wilt tuinieren op je balkon, bekijk dan de volgende tips hoe je dit kunt aanpakken.

Een sfeervolle ondergrond

Wanneer je op een flat woont en je loopt op je balkon, dan loop je vooral over een grauwe betonnen ondergrond waar je het mee mag doen. Vanaf nu is dat voorbij: maak van je balkon een tuin waarbij je begint met het plaatsen van een kunstgrastapijt op maat. Hierdoor voelt de grond een stuk zachter, loopt het dus lekkerder en oogt het ook een stuk levendiger. Hierbij is de kwaliteit van deze tapijten wel verschillend: des te meer je betaalt, des te realistischer het gras oogt. Het is dus aan jou in hoever je daarin wilt gaan. Het zal sowieso een mooie verbetering worden. Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de eigenschappen: is het tapijt schimmel- en vochtbestendig? Het is natuurlijk zonde als het tapijt al snel vies wordt en kapot gaat.

Planten en bloemen toevoegen

Maak van je balkon een tuin door echte planten en bloemen toe te voegen. Je kunt planten aan de muren or reling hangen of gewoon op de grond neerzetten. Met mooie stijlvolle plantenbakken kan je planten goed laten opvallen. Door de diverse maten kan je grote en kleine planten makkelijk plaatsen. Zorg wel dat je altijd genoeg ruimte over laat om de plant te laten groeien. Sommige planten groeien een stuk meer dan de ander. Daarbij is het natuurlijk ook handig om te weten of de planten tegen bepaalde weertypes kunnen. Je kunt ook kiezen voor een klimop: deze planten kunnen makkelijk op diverse plekken omhoog groeien (bijvoorbeeld tegenop een muur). Zo wordt het nog eens serieus tuinieren op je balkon.

tuinieren op je balkon

Meubels

Natuurlijk is een tuin niet compleet zonder leuke meubels. Zo kan je op je balkon een kleine meubelset plaatsen met een tafel en stoelen. Je kunt voor landelijk gaan door te kiezen voor leuke houten producten of juist voor industrieel, waarbij je vooral metalen meubels hebt. Kies voor een set die goed past bij je interieurstijl. Zorg wel ervoor dat je de meubels goed kunt beschermen tegen slecht weer: net als in een gewone tuin kunnen tuinsets namelijk vaak aangetast worden door regen/vocht.

Verlichting

Om je mini-tuin extra aan te kleden kan je ook leuke verlichting ophangen of plaatsen om ook ’s avonds even lekker buiten te zitten tijdens de warme zomermaanden en te genieten van het uitzicht.

Accessoires

Ook het toeveogen van leuke accessoires is iets wat je kunt doen om je balkon extra op te fleuren. Dit kunnen bijvoorbeeld klassieke lampen zijn die je op de tafel plaatst, vlinders die je op de muren hangt of wat dacht je van een tuinkabouter? Ga eens snel kijken bij een tuincentrum om inspiratie op te doen voor jouw nieuwe balkon!

Over de auteur