Nu september achter ons ligt staan de herfst en de winter voor de deur. We verhuizen van de tuin naar de woonkamer en dat betekent dat we ons tuinonderhoud kunnen neerleggen de komende maanden… of toch niet? NEE! De herfst en winter zijn perfect om na te denken over je tuin. Is deze nog wel helemaal naar wens? Wil je je tuin niet helemaal anders in het voorjaar? Enzovoorts. Eén ding is zeker: wie tijdens het najaar over zijn tuin nadenkt, kan er sowieso voor zorgen dat zijn tuin in het voorjaar pico bello in orde is!

Ontwerpen

Denk je er al lang over om je tuin helemaal om te gooien? Dan zijn de herfst en winter ideaal om eens na te denken wat je nu echt wilt. Je hebt nog alle tijd want de lente staat nog niet voor de deur. Bovendien heb je nu nog tijd genoeg om alles te bestellen, aan te leggen, enzovoorts. Begin dus met ontwerpen en plannen tijdens de herfst, zodat je een deel van de winter al kan gebruiken voor het aanleggen van je nieuwe tuin.

Bestellen van materialen en plannen van werkzaamheden

Maak na je ontwerp een planning. Wat kun je alvast doen tijdens de winter? Zo weet je dat je je gazon niet kan zaaien als het nog vriest, en dat veel planten nog niet geplant kunnen worden. Maar je kan al wel vast stroomleidingen leggen voor je verlichting, je kan alvast een muurtje metselen voor je plantenbak en je kan alvast vlonders leggen voor je terras. Kijk vooruit, want des te sneller zit jij tijdens het voorjaar weer in je tuin!
Wat is jouw tuinplanning deze winter?

Over de auteur