Een tuin is fijn en kan voor veel ontspanning zorgen. Heb je echter weinig tijd om in de tuin te werken, dan kun je er ook juist stress door krijgen. Kies daarom voor een makkelijke tuin. Door gebruik te maken van onderstaande praktische tips geniet ook jij van een onderhoudsvriendelijke tuin. Veel succes!

1. Verdelen in vlakken

Wellicht verwachtte je dit niet bij onderhoudsvriendelijke tuintips. Toch is het heel belangrijk om een goed ontwerp te maken als je een makkelijke tuin wilt. Probeer goed overzicht te hebben van wat je wilt en ook van wat er mogelijk is. Deel je tuin op in verschillende vlakken. Je zou bijvoorbeeld de helft groen en de helft bestraat kunnen doen. Grote vlakken bij elkaar kosten minder tijd op het gebied van onderhoud.

2. Makkelijke planten in de voortuin

Natuurlijk kun je alles bestraten als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt. De vraag is echter of dat gezellig is. Natuurlijk kun je ook bij een onderhoudsvrije tuin kiezen voor bloemen en planten. Neem dan gewoon makkelijke planten in de voortuin. Bij een tuincentrum kunnen ze je hierover advies geven. Denk bijvoorbeeld aan planten als de Akelei en de Astrantia. Erg mooi, maar makkelijk in onderhoud.

makkelijke planten in de voortuin

3. Kies voor grind

Wil je weinig onderhoud aan je tuin, dan is grind een goede optie. Het aanleggen is wel even een karwei, maar dat is dan ook het enige. De jaren daarna heb je nauwelijks onderhoud aan het grind. Je pakt alleen af en toe even een hark om het grind los te harken. Zo voorkom je veel onkruid tussen de steentjes. Heel prettig is ook dat grind waterdoorlatend is. Zeker met de enorme regenbuien van tegenwoordig kan dat je goed van pas komen.

tuin onderhoudsvriendelijk maken

4. Kies voor groenblijvers

Wil je je tuin onderhoudsvriendelijk maken, neem dan zeker wintergroene heesters, struiken, bomen en planten. Zo heb je toch een prettige tuin om in te ontspannen, maar je hebt er weinig werk aan. In de herfst hoef je niet bang te zijn voor bergen bladeren die je moet opruimen en in de winter ziet het er nog heerlijk groen uit.

5. Pas op met gras als je weinig onderhoud aan je tuin wilt

Het lijkt zo makkelijk om gras te nemen, even maaien en het is klaar. Toch kan gras in de tuin je veel tijd kosten. Zeker als je wilt dat het er ieder jaar mooi fris en groen uitziet. Is een grasmat dan misschien een van de onderhoudsvriendelijke tuintips? Helaas is dat ook niet het geval. Mensen denken weleens dat een grote grasmat past bij je tuin onderhoudsvriendelijk maken. Toch zal het onderhoud je nog tegenvallen. Denk bijvoorbeeld aan bemesten, ontmossen, maaien en het bestrijden van onkruid. Neem dan beter een klein gazon en een borders met struiken en onderhoudsvriendelijke planten.

Over de auteur