Wil jij graag starten met tuinieren? Tuinieren is een leuke hobby. Daarnaast is tuinieren goed voor je gezondheid. Het is ontspannend, vermindert stress én je krijgt er een betere fysieke conditie en een groter uithoudingsvermogen van. Om goed te kunnen tuinieren heb je wel een basisset nodig van goede kwaliteit. Wat deze set precies inhoudt? Deze zes dingen moet je hebben om te starten met tuinieren!

1. Starten met tuinieren: een spade

Wil je starten met tuinieren? Dan mag een spade niet ontbreken in je basisset tuinieren. Een spade gebruik je om iets te planten of verplanten. Het is bedoeld om te spitten en om diepe putten te graven. Wil je planten in zware grond zoals kleigrond? Dan gebruik je best een smalle spade. Wil je in zachte grond planten? Dan is een brede spade ideaal.

2. Een schoffel

Ook een schoffel is een musthave als je start met tuinieren. Een schoffel is een horizontaal liggend mes dat je gebruikt tegen onkruid. Om vlot te kunnen werken is het belangrijk dat de schoffel scherp genoeg is en dat de steel echt lang is, ongeveer net zo groot als jij. Hierdoor hoef je je niet te bukken tijdens het werken en spaar je je rug een beetje.

3. Een schop

Een schop heb je nodig wanneer je in zand, grind of grond graaft. Je gebruikt dit materiaal voor het echte schopwerk. Op het eerste gezicht lijkt een spade erg op een schop, maar een spade gebruik je voor het spitten en om diepe putten te graven. Iedere schop is overigens prima, zolang die maar goed in je handen ligt om mee aan de slag te gaan. Handig om te weten is dat er twee soorten schoppen zijn. Een holle schop is goed om grond op te scheppen. De grond blijft dan goed op je schop liggen. Wil je een kuil maken? Dan gebruik je best een schop met een recht blad.

4. Een snoeischaar

Hou je van bloemen en planten in de tuin? Dan heb je een goede snoeischaar nodig. Met een snoeischaar kan je eenvoudig bladeren en takjes knippen. Belangrijk bij een snoeischaar is dat ze gemakkelijk open en dicht gaat zodat je vlot kunt snoeien. Ben je linkshandig? Geen probleem, net zoals bij de gewone schaar heb je ook snoeischaren voor linkshandigen.

5. Handschoenen

Als je gaat snoeien in de tuin, dan zijn goede tuinhandschoenen geen overbodige luxe. Zeker als je rozen moet snoeien, komen deze handschoenen goed van pas want anders zit je gegarandeerd onder de schrammen. Hier kan je meer lezen over verantwoord rozen snoeien. Leuk om te weten: af en toe met je blote handen tuinieren is ook heerlijk want er zit een goede bacterie in de grond. Deze bacterie zorgt dat het serotonine gehalte verhoogt, het gelukshormoon. Dit is dan ook één van de redenen waarom je zo gelukkig wordt van tuinieren!

6. Grasmaaier

Heb je een gazon? Dan mag een grasmaaier natuurlijk niet ontbreken in je basisset tuinieren. Als je een kleine tuin hebt, kies dan voor een elektrische grasmaaier. Als je een grote tuin hebt, dan is een benzinemaaier een goede keuze. Wanneer je een héél grote tuin hebt of geen zin of tijd hebt om elke week het gras te maaien, dan is een robotmaaier ontzettend handig!

Over de auteur