Rozen snoeien

De roos behoort tot de bloemplanten en groeit vaak in groepjes of trossen aan de plant, maar ook vaak alleenstaand. Dit is afhankelijk van de soort. De stengels en takken van de roos bevat stekels. Het planten van rozen gebeurt tijdens het voorjaar of het najaar, maar nimmer bij vorst aan de grond. Rozen hebben dagelijks ongeveer 7 uur zonlicht nodig en zijn gevoelig voor een droge grond. Daarnaast is rozen snoeien een dankbaar werk. Rozen snoeien wordt gedaan om ervoor te zorgen dat ze niet teveel energie gaan steken in het vormen van nieuwe uitlopers. Hierdoor bloeien de rozenstruiken mooier en blijven de planten ook gezond. De roos zal dan groeien vanuit de basis van de plant en niet vanuit de uitlopers. Rozen snoeien verjongt de plant. Rozen snoeien doe je in maart, dat is een oude stelregel. In deze maand zien we dat de roos al aardig begint uit te lopen. Wanneer we dit zo door laten gaan, zal de rozenstruik niet mooi gaan bloeien. Het is daarom belangrijk om de uitlopers te verwijderen. Rozen snoeien mag in ieder geval niet wanneer het nog vriest of er vorst aan de grond is (nachtvorst). Hierdoor zouden de gesnoeide takken snel kunnen bevriezen. Wacht dus met snoeien totdat het weer het toelaat. Zorg ervoor dat de rozenstruik in het midden open is, zodat de scheuten naar buiten toe groeien. De beste plaats om te snoeien is op ongeveer een halve centimeter boven een oog dat naar buiten gericht staat, op ongeveer 12 tot 18 centimeter van de grond. Het beste is om drie tot vijf stevige takken (dit zijn de oudere takken) af te snoeien. Oude takken of takken die verdord zijn worden zo diep mogelijk weggesnoeid. Wilde scheuten aan de rozenstruik moeten altijd direct weg gehaald worden.

rozen snoeien

 

In de zomer rozen snoeien

De rozen snoeien in het voorjaar zorgt ervoor dat de plant mooie bloemen gaat vormen. Deze bloemen zullen op den duur uitgebloeid raken. Uitgebloeide rozen zullen omgezet worden in rozenbottels. Deze rozenbottels bevatten de zaden, waardoor er een nieuwe plant kan groeien. Belangrijk is om uitgebloeide bloemen tijdig te verwijderen door de rozen te snoeien. Hierdoor zal de plant geen onnodige energie gaan verspillen. Ook de topscheuten moeten verwijderd worden. Het is aan te raden om de uitgebloeide bloemen terug te knippen tot boven het oog van een vijfblad. Hoe lager aan de steel, hoe dikker deze wordt. Hierdoor zal de hergroei beter zijn.

In het najaar rozen snoeien

Om de rozenstruik tegen de winterse kou te beschermen, wordt de roos teruggesnoeid tot ongeveer 30 centimeter van de grond. Hierbij hoeft er niet boven een oog gesnoeid te worden. De onderste 15 centimeter wordt bedekt met aarde, zodat dit gedeelte zeker beschermd is tegen de vrieskou.

Stamroos snoeien

We hebben het telkens over het rozen snoeien gehad in de vorm van een rozenstruik. De stamroos bestaat uit een enkele stam met daaraan een bol van bladeren en bloemen. Deze doet het vaak goed in een mooie pot op de oprit, op het terras of voor de deur. Een stamroos snoeien gebeurt in het voorjaar en moet teruggesnoeid worden tot 10 centimeter van de grond, waarbij het hoogste oog naar buiten toe wijst. In de zomer worden de uitgebloeide bloemen teruggesnoeid tot aan het oog boven het eerste vijfblad. In het najaar de stamroos snoeien zorgt ervoor dat deze beschermd is tegen harde wind en vrieskou. De stamroos snoeien is dus een karwei dat regelmatig moet gebeuren.

stamroos snoeien

Klimrozen snoeien

In rozenbogen, pergola’s en schuttingen komen we vaak de klimrozen tegen. Ze geven een romantische sfeer en ruiken vaak heerlijk. Klimrozen snoeien doe je ook in het voorjaar, het liefst in maart. Dit moet vóór het bloeien van de eerste rozen gebeuren. Alleen de zijtakken worden gesnoeid, en wel op ongeveer 4 centimeter. In de zomer worden de uitgebloeide bloemen gesnoeid. Klimrozen die alleen in juni of juli bloeien, kunnen beter niet gesnoeid worden in het voorjaar. Eenmalig bloeiende klimrozen worden gesnoeid nadat ze bloemen zijn uitgebloeid. Klimrozen snoeien die eenmalig bloeien wordt gedaan tot aan de jonge scheuten. Hierdoor zullen de eenmalig bloeiende klimrozen het volgende jaar nog mooier gaan bloeien. Klimrozen snoeien is dus zo moeilijk niet.

Over de auteur