Nog maar twee maanden en het is alweer zover: Kerstmis! Dé tijd om je huis te versieren met allerlei vrolijke kerstlampjes. En bij een versierd huis hoort natuurlijk ook een versierde tuin. Maar waar kun je nu het beste welke kerstlampjes gebruiken? Of met andere woorden: welke kerstverlichting is geschikt voor welke situatie? In deze blog vind je het antwoord op deze vragen.

Heb je een kerstboom in de tuin?

Een kerstboom is niet alleen binnen hét kerstaccessoire van het jaar, ook buiten zorgt het gebruik hiervan direct voor een kerstgevoel. In een kerstboom hoort natuurlijk kerstboomverlichting. Je kunt hiervoor traditionele kerstverlichting gebruiken, waarbij de lampjes allemaal op een afstandje van ongeveer 10 cm van elkaar bevestigd zijn, maar je kunt ook gaan voor micro clusterverlichting of clusterverlichting. Bij die laatste twee geldt dat de lampjes op elkaar geclusterd zijn, zoals de naam eigenlijk al verklapt. Doordat er in die twee gevallen dus veel lampjes op een korte afstand van elkaar op het snoer bevestigd zijn kun je hiermee bomen op een royalere manier versieren. Concluderend geldt dus: je kiest voor traditionele kerstverlichting voor het subtiel verlichten van de boom en je gaat voor cluster- of micro clusterverlichting als je je kerstboom er écht wilt laten uitspringen.

Heb je maar één stroompunt in je tuin?

De achtertuin verlichten kun je het beste doen met koppelbare kerstverlichting, zeker als je maar één stroompunt beschikbaar hebt. Dit werkt als volgt: je begint altijd met een start-adapter, waaraan je de gewenste kerstlampjes kunt bevestigen. Aan deze kerstlampjes kun je vervolgens weer andere kerstlampjes bevestigen, en ook daaraan kun je weer lampjes koppelen. Op deze manier creëer je dus één heel lang snoer dat werkt met slechts één adapter. Tussen de verschillende onderdelen met lampjes kun je ook koppelbare verlengsnoeren plaatsen om het snoer eenvoudig nóg langer te maken. Heel handig! Zo creëer je met koppelbare kerstverlichting een snoer van de gewenste lengte waarmee je je gehele voor- of achtertuin verlicht en waarvoor je zelfs maar één stopcontact nodig hebt. Dé perfecte oplossing voor als je maar één stroompunt in de tuin hebt dus. 

Wil je in je tuin vooral een echte kerstsfeer creëren?

Door kerstverlichting buiten op te hangen creëer je natuurlijk sowieso al een beetje een kerstachtige sfeer, maar er zijn genoeg producten ontwikkeld die al helemáál voor een kerstgevoel zorgen. Zo zijn er verlichte kerstfiguren beschikbaar die een kersttafereel uitbeelden. Wat denk je bijvoorbeeld van een verlichte sneeuwpop of een rendier met arrenslee? Door die in je voor- of achtertuin te plaatsen creëer je binnen enkele seconden pas écht een kerstgevoel.

Wil je je dakgoot versieren?

Ook je dakgoot versieren is een hele leuke manier om je tuin te verlichten tijdens de decembermaand. Dit kun je onder andere doen met dakgootverlichting, maar ook met ijspegelverlichting of met een lichtgordijn. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het versieren van de dakgoot, waarmee je huis er al direct een stuk feestelijker uitziet.

Hoe weet ik zeker dat ik mijn kerstlampjes ook echt buiten kan gebruiken?

Je kunt niet alle kerstverlichting buiten ophangen. Let dus goed op! Wat hierbij belangrijk is om in de gaten te houden is de IP-classificatie. Wanneer een product minstens IP44-geclassificeerd is betekent het dat deze spatwaterdicht is. Een regenbuitje moet dan dus geen problemen opleveren, waardoor je de kerstlampjes met een gerust hart buiten kunt ophangen.

Je kunt de tuin dus versieren met clusterverlichting, koppelbare kerstverlichting, verlichte kerstfiguren, dakgootverlichting en nog veel meer. Zo is het binnenkort niet alleen binnen maar ook buiten een echt kerstspektakel!

Over de auteur