Heb je wel eens nagedacht over een vijver in je tuin? Een vijver is, mits je het goed onderhoud, zeker een aanwinst voor je tuin. Een vijver leeft, je trekt er nieuwe insecten en vogels mee naar je tuin en het geluid van het kabbelende water werkt rustgevend als je in de tuin zit. Wil je zelf een vijver aanleggen in je tuin, dan is dit best een grote klus is. Wat komt er dus allemaal kijken bij zelf een vijver aanleggen in je tuin?

Wanneer is de beste tijd van het jaar?

Een vijver aanleggen in het voorjaar is het meest ideaal. Je kunt dan namelijk de vijver geheel inrichten inclusief beplanting. De beplanting heeft tijd om in de lente en de zomer te groeien en de vijver kan een biologisch evenwicht opbouwen. In het najaar kan ook, maar wacht dan nog met beplanting tot het voorjaar. De planten lopen anders het risico om tijdens de eerste nachtvorst dood te vriezen.

Een ontwerp maken

Begin nooit klakkeloos met een gat in je tuin te graven, maar begin altijd met het maken van een plattegrond van je tuin. Teken hierin je vijver en maak ook een dwarsprofiel, zodat je een idee hebt hoe diep de vijver wordt. De diepte hangt ook af of je vissen in je vijver wilt. Doe ook onderzoek naar vijverplanten en stel een beplantingsplan op. Zo krijg je al een behoorlijk goed beeld hoe je vijver eruit komt te zien.

Een natuurlijke of een voorgevormde vijver?

Dan komt de volgende vraag om de hoek kijken: ga je een natuurlijke vijver aanleggen of een voorgevormde vijver aanleggen? Bij een natuurlijke vijver aanleggen, zul je zelf de diepte en de vorm van je vijver kunnen bepalen. Maar een natuurlijke vijver aanleggen is wel meer werk, want je moet heel nauwkeurig vijverfolie aanbrengen. Ben je iets minder creatief? Een voorgevormde vijver aanleggen is dan een goed alternatief. Dit zijn kant- en klaar vijverbakken die je in de grond ingraaft. Een voorgevormde vijver aanleggen zal sneller gaan, maar je bent wel gebonden aan standaard afmetingen.

De vijverrand

Als je folie in je vijver hebt aangebracht of een voorgevormde vijver, dan moet je de vijverrand aanleggen. Dit is belangrijk, want een vijverrand is zichtbaar en houdt ook de vijverfolie op zijn plaatst. Er zijn diverse mogelijkheden voor een vijverrand, zoals tegels bij een strakke formele vijver of een natuurlijk begroeide vijverrand als je gaat voor een natuurlijke vijver. Zorg ervoor dat je de vijverrand zoveel mogelijk waterpas plaatst.

De kosten voor een vijver in de tuin

De kosten vijver aanleggen zijn vooral afhankelijk van welk soort vijver je hebt. Daarnaast kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Voor een kleine natuurlijke vijver, inclusief planten, zoals in de meeste tuinen met vijver te zien is, zijn de geschatte kosten vijver aanleggen tussen de € 1.000,- en € 2.000,-. Dit moet je zien als een basisbedrag voor een vijver aanleggen, dat je zelf hoger kunt maken door te kiezen voor bijzondere planten, vissen of een extra goede filter of vijverpomp.

Over de auteur