Tuintips waar u het warm van krijgt in de koude januari maand

Na het bladverlies staat de tuin er deze maand kaal bij. Toch is er deze maand genoeg te doen ter voorbereiding op het voorjaar. Deze tuintips januari helpen u hierbij.

Het snoeien van de tuin januari

Nu de bomen en planten er kaal bij staan is het een goed moment om te snoeien. Enkele tuintips januari wat u kunt snoeien:

  • Fruitbomen
  • Leibomen
  • Bladverliezende heesters
  • Knotwilgen
  • Bessenstruiken

tuintips januari

De druivenplant verdient deze maand extra aandacht. De zijtakken dienen teruggesnoeid te worden tot het derde oog. Dit moet in januari gebeuren anders gaan de druiven bloeden. De Rhododendrons bloeien al vroeg in het voorjaar, het beste is om alleen de bladeren te verwijderen.

Er zijn ook bomen die u in de tuin januari beter niet kunt snoeien, dit geldt voor:

  • Berken
  • Esdoorns
  • Vleugelnoten
  • Walnoten, deze kunt u beter pas in de zomer snoeien

Tuintips januari voor de bodemturflaag

Naast het snoeien van bomen en planten is het zorgen voor een voedingsrijke bodem ook een goede voorbereiding op het voorjaar wanneer de bloei intreedt. Zure grond kunt u het beste voorzien van een laagje kalkmest. Het zorgt voor de binding van de bodemzuren. Tevens helpt het planten bij de opbouw van het eiwit en de vorming van de celwand. Speciale tuintips januari voor de hortensia’s in de tuin is het aanbrengen van een turflaag. Dit houdt de zuurtegraad van de bodem op peil.

Tuinonderhoud januari bij vorst

Niet elke plant kan goed tegen de vorst. Olijven- en vijgenbomen zijn erg vorstgevoelig in de tuin januari. Palmbomen in de tuin kunt u het beste met een beschermhoes afdekken. Bollen, knollen en planten kunt u nu controleren op ziektes. Verwijder alle aangetaste delen om verspreiding te voorkomen. Planten die in potten staan mogen een beetje water in de droge periodes. Sommige potten kunnen niet goed tegen de vorst, deze zullen breken na een strenge nachtvorst. Het beste is om deze binnen zetten. Bij de tuintips januari hoort ook het aftappen van uw buitenkraan. Zo voorkomt u het kapot vriezen van de leiding of kraan.

tuinonderhoud januari

Tuintips januari bij sneeuw

Het vallen van de eerste vlokken sneeuw geeft een bijzonder gevoel. De hele tuin is bedekt met een dikke laag sneeuw. Dat zorgt voor veel plezier maar ook voor extra werk. Bij het tuinonderhoud januari hoort ook het verwijderen van sneeuw die op de coniferen is gevallen. Door de zwaarte van de sneeuwlaag buigen de takken door. Met een bezem haalt u het dikke pak sneeuw eenvoudig weg. Mocht u een vijver hebben zorg er dan voor dat het niet geheel dichtvriest. Dit kan door een wak te maken. Door het sneeuw weg te vegen zorgt u voor daglicht in de vijver. Het lopen over een besneeuwd gazon is af te raden, dit kan voor beschadigingen zorgen.

Ander tuinonderhoud januari

Nu de bomen en planten kaal zijn kunt u goed kijken of het schilderwerk nog intact is. Maar ook of het tuinpad nog gerepareerd moet worden. Er is nu ook tijd om de messen van de grasmaaier, heggenschaar en de snoeischaar te slijpen. Zo bent u met de tuintips januari goed voorbereid op het komende seizoen.

Over de auteur