Mieren zijn geen schadelijke dieren. Zolang ze tenminste niet in een grote hoeveelheid in je tuin gaan wonen. Maar als je één mier ziet, kan je er van uitgaan dat er nog meer in de buurt zijn. Daar wil je graag iets tegen doen voordat je met een echte mierenplaag te maken krijgt. Wat kun je doen tegen mieren buiten? Hoe kan je mieren bestrijden op een natuurlijke manier? Als je kleine kinderen of huisdieren hebt, zijn mierenlokdozen en ander verdelgingsspul niet echt veilig. In dat geval kan je beter één van deze natuurlijke middelen tegen mieren gebruiken.

1. Mieren bestrijden met azijn of citroensap

Wat kun je doen tegen mieren buiten? Azijn is een wondermiddel voor in huis en helpt ook mieren bestrijden buiten. Giet pure azijn of een mengsel van 50% water en 50% azijn bij de plaatsen waar je ze veel ziet. Mocht je een hekel hebben aan de geur van azijn, dan kan je ook prima citroensap gebruiken als alternatief.

2. Mieren bestrijden met stoepkrijt

Hoe kan je mieren bestrijden op een natuurlijke manier? Uit onderzoeken blijkt dat mieren geen lijnen oversteken die met stoepkrijt zijn getekend. Ze krijgen dan kalk over zich heen en daar hebben ze een hekel aan. Trek dus gerust een dikke streep met krijt waar je wilt dat de mieren niet komen. Heb je geen stoepkrijt in huis? Er zijn ook andere producten waar mieren niet graag overlopen. Denk aan talkpoeder, kaneel, zwarte peper of chilipeper, koffiedik en kurkuma poeder.

Mieren-bestrijden-buiten-6-natuurlijke-middelen-tegen-mieren

3. Afwasmiddel en glasreiniger

Je kunt ook afwasmiddel en glasreiniger combineren in een plantenspuit en hiermee rondom het mierennest sprayen. Afwasmiddel en glasreiniger verwijderen het geurspoor dat mieren achterlaten. Om te voorkomen dat de mieren in huis kruipen, kan je dit middel ook op de plek sprayen waar ze je huis binnen kunnen komen. 

Een andere optie om afwasmiddel te gebruiken, is door een paar liter water te koken en hier afwasmiddel aan toe te voegen. Vervolgens giet je het over de plaatsen waar je de mieren ziet. Deze tip is vooral handig als je een echte mierenplaag in de tuin hebt. 

4. Mierenballen met olie

Voor mieren binnen kan je gebruikmaken van geurende oliën zoals pepermuntolie, citroenolie, lavendelolie, kruidnagelolie of eucalyptusolie. Je kunt hiermee dan over de plekken sprayen waar de meeste mieren zitten. Echter zullen druppels olie voor buiten onvoldoende werken. In dat geval maak je beter mierenballen door watjes te besprenkelen met één van deze oliën. Vooral pepermuntolie doet het buiten erg goed. Wil je mieren bestrijden in gazon of mieren bestrijden op het terras? Leg de watjes dan hier en daar neer.

5. Schillen van citroenen of sinaasappels 

Soms maken mieren ook nesten in de aarde van planten in de tuin of van terrasplanten. Om dit te voorkomen, leg je gewoon wat schillen van citroenen of sinaasappels rond de planten. Deze schrikken mieren af. Je kunt eventueel ook rasp van de citroenen of sinaasappels rond de planten strooien. 

6. Poedersuiker met bakpoeder

Tenslotte kan je mieren bestrijden met een mix van poedersuiker en bakpoeder. Poedersuiker is ideaal om mieren te lokken. Het bakpoeder zet uit als ze het binnenkrijgen  met als gevolg dat ze doodgaan. Als je geen bakpoeder in huis hebt, dan kan je ook maïzena gebruiken. 

Mieren-bestrijden-buiten

Welke tip ga jij toepassen om van de mieren af te komen? 

Over de auteur