Als je een nieuwe woning koopt, krijg je er vaak een tuin ‘cadeau’ bij – hoewel, een tuin is het dan natuurlijk nog niet meteen. Voordat je plezier van je eigen grond kunt hebben, zul je je tuin eerst moeten inrichten. Ook als je huidige tuin toe is aan een metamorfose, is er werk aan de winkel. In dit artikel zetten we voor je op een rijtje wat er allemaal komt kijken bij het inrichten van een compleet nieuwe tuin.

Een nieuwe tuin: de basis

Voor veel mensen is een mooi aangelegde tuin een echte droom. Het goede nieuws is dat het niet bij dromen hoeft te blijven. Maar als je van de grond rondom je huis dat groene droomparadijs wilt maken, zul je wel eerst flink aan de slag moeten. Op dat punt wordt het vaak lastig, want waar begin je met zo’n project? Als je meteen lukraak je favoriete planten gaat planten, komt er waarschijnlijk weinig terecht van de idylle die je in je hoofd had. Begin daarom met een gedegen plan waarin niet alleen plek is voor het tuinontwerp, maar ook voor de beplanting, de bestrating én de financiering.

Eerst ontwerpen, dan pas planten

Om straks te kunnen genieten van een nieuwe tuin-op-maat, zul je eerst een gedegen tuinontwerp moeten maken. Nu kun je dat natuurlijk zelf doen; op internet zijn volop tips te vinden over hoe je een ontwerp voor je eigen tuin kunt maken. Ben je bang dat je niet over voldoende inzicht beschikt, overweeg dan om een tuinarchitect of een hovenier die ervaring met tuinontwerp heeft in de arm te nemen. Het inschakelen van een vakman of -vrouw is een investering die je later dubbel en dwars terugverdient. Met een doordacht ontwerp is de kans namelijk veel groter dat je straks optimaal zult genieten van je tuin.

Genoeg tijd om te genieten

Een expert op het vlak van tuinontwerp heeft alle kennis om een nieuwe tuin te ontwerpen die aan je wensen en eisen voldoet. Hij of zij kan ook een doortimmerd beplantingsplan voor je opstellen. Hierbij wordt rekening gehouden met welke planten het onder welke omstandigheden goed doen, wanneer wat bloeit et cetera, zodat je het hele jaar door plezier hebt van je tuin. Ook heeft een tuinarchitect meer kijk op het onderhoud dat verschillende planten vergen. Als jij zelf niet zo’n tuinier bent, kun je op deze manier voorkomen dat je straks zo vaak onkruid aan het wieden bent, dat je geen tijd meer hebt om van je nieuwe tuin te genieten!

Tuin financieren kan op diverse manieren

Hoe ga je je tuin financieren, dat is zoals gezegd ook een belangrijk punt om van tevoren goed af te wegen. Als je de knoop doorgehakt hebt en de tuin van je dromen wilt (laten) aanleggen, brengt dit vanzelfsprekend kosten met zich mee. Ook als je niet meteen het geld hebt liggen om je tuin op de schop te nemen, zijn er diverse mogelijkheden om de financiën goed te regelen. Door de verschillende opties van tevoren goed af te wegen, weet je zeker dat je straks onbezorgd kunt genieten van je nieuwe tuin!    

Over de auteur