Het weer wordt kouder, maar je hoeft jouw tuingereedschap niet op te bergen en te verlangen naar het de lente. Wist je dat je het hele jaar door je groene vingers kunt blijven trainen, gewoon in je eigen garage? Jazeker, je kunt je garage geheel of gedeeltelijk gebruiken om te blijven tuinieren. Eigenlijk is dat met elke garage mogelijk, maar als je openslaande garagedeuren hebt kun je die garage helemaal goed bij je tuin betrekken! Hier zijn enkele tips voor het omzetten van een garageruimte in een aantrekkelijke, efficiënte en productieve tuin.

Waarom planten kweken in de garage?

Klinkt het als een droom om je garagedeur door te stappen en dan in een tuin te belanden? Deze droom kan vrij makkelijk werkelijkheid worden! Wat maakt de garage een geweldige plek om buiten het seizoen te tuinieren? Bijna iedereen die in een eengezinswoning woont, heeft toegang tot een garage of schuur  en je hebt meestal een beetje extra ruimte of ongebruikte ruimte die kan worden omgebouwd. Het is daarnaast dicht bij je huis en heeft voldoende beschutting om te werken zonder blootgesteld te worden aan de elementen. En waar slaan we meestal onze halfvolle zakken aarde, troffels, aarden potten, zaden en handschoenen op? In de garage.

Dingen om te overwegen bij een garagetuin

Wanneer je nadenkt over het aanleggen van een garagetuin, is het eerste waar je aan moet denken de ruimte. Je kunt zo veel of zo weinig planten hebben als de ruimte toelaat. Of je nu in staat bent om een ​​hele garage volledig om te toveren in een werkende kas, of gewoon een plek wil maken waar bepaalde planten de winter kunnen overleven: de garage kun je op verschillende manieren gebruiken.

Je moet rekening houden met de beschikbaarheid van zonlicht, stromend water en elektriciteit. Ten slotte moet je alle benodigdheden opsommen en verzamelen die je nodig hebt om de ruimte te transformeren zodra je een plan in gedachten hebt.

Kun je voldoende natuurlijke verlichting krijgen in een garagetuin?

Als je ramen in je garage hebt, wil je proberen je planten zo te plaatsen dat ze het meest natuurlijke licht krijgen. Afhankelijk van de grootte van het project, als je van plan bent om de hele garage om te bouwen, kan de zuid zijmuur worden voorzien van energiezuinige ramen om maximaal licht binnen te krijgen. Anders is het ook mogelijk om een ​​reflecterend object op te hangen om meer van het bestaande zonlicht naar de planten te kaatsen.

Hoe zit het met kunstmatige verlichting?

Als er niet veel ramen zijn en een volledige renovatie niet tot de mogelijkheden behoort, kun je wat kunstmatige lichtbronnen installeren om je planten gezond te houden. Er zijn tal van lampen beschikbaar en je kunt er een aantal kiezen die goed bij jouw project passen. Hang ze aan het plafond boven de planten. Als je geld wil besparen, kun je proberen de lichten alleen ’s nachts te laten branden of het aantal lichten te verminderen, vooral als de planten overdag wat licht door de ramen krijgen.

Welke planten kun je in de garage laten groeien?

Je staat te popelen om je garagetuin te beginnen, maar zorg ervoor dat je eerst een beetje onderzoek doet naar wat je moet planten. Er zijn planten die het beter doen bij bepaalde temperaturen, of die bedoeld zijn om in de winter in rust te blijven en in het voorjaar weer te groeien. Wortels en ondergrondse producten zoals knoflook, bieten en pastinaken zijn geweldige keuzes voor de winterteelt. Je kunt ook een heerlijke en frisse salade in je garage kweken met boerenkool, spinazie, kool, radicchio en tal van andere bladgroenten. Bovendien zijn broccoli, asperges, erwten en spruitjes eerlijke keuzes voor een garagetuin!

Over de auteur