De herfst is begonnen en dat betekent dat je minder tijd in de tuin gaat doorbrengen. Dit is dan ook het ideale moment om je tuinhuis op te ruimen en dingen weg te gooien die je niet meer gebruikt of die aan vervanging toe zijn. Zo kan je komende lente zorgeloos de deur van je tuinhuis openslaan zonder je te ergeren aan al die rommel. Je tuinhuis opruimen, hoe pak je dat aan? Wij helpen je graag een handje met deze tips!

1. Tuinhuis opruimen: tuinmeubelen

Vallen je tuinstoelen of tuintafel helemaal uit elkaar? Breng deze dan meteen naar het milieupark en laat ze niet staan tot volgend jaar. Tuinmeubelen die alleen maar een likje verf nodig hebben, kan je eventueel (laten) opknappen. Mocht je liever nieuwe tuinmeubelen kopen, dan kan je de huidige meubelen verkopen of weggeven. Alles is beter dan de oude tuinmeubelen in je tuinhuis te laten staan.

2. Opruimen tuinhuis: bloempotten

Je kent het vast wel: die ene bloempot of bloembak in je tuin die je ‘ooit’ wel eens ging herstellen maar wat uiteindelijk niet gebeurd. Wel, dit is het moment om er afscheid van te nemen. Als je toch nog een nieuwe bloempot of bloembak nodig hebt, schaf dan liever een nieuw exemplaar aan. Kapotte items doe je beter weg!

3. Verfresten

Ben je aan de slag gegaan met tuinmeubelen schilderen of heb je de woonkamer een nieuw kleurtje gegeven? De kans is groot dat je de restjes verf in je tuinhuis hebt bewaard. Helaas kan je met een restje verf niet veel meer schilderen. Daarnaast wordt de kwaliteit van verf een stuk minder als de pot niet goed is afgesloten. Gooi verfresten nooit in de prullenbak, maar breng ze naar het milieupark zodat ze op de correcte manier kunnen worden verwerkt.

4. Restjes hout 

Heb je restjes hout in je tuinhuis bewaard voor een DIY-project? Of heb je ooit eens een houten pallet op de kop getikt waarmee je iets van plan was, maar die al jaren in je tuinhuis blijft staan? Ook dit breng je beter naar het milieupark. Wat je ook kunt doen is het hout gebruiken voor een gezellig kampvuurtje, bijvoorbeeld bij een winter barbecue

5. Restjes houtskool

Ben je overgeschakeld van een houtskoolbarbecue naar een elektrische barbecue? Dan kom je tijdens het opruimen van je tuinhuis misschien restjes houtskool tegen waar je niets meer mee doet. Echter kan je restjes houtskool nog prima gebruiken! Zo kan je een paar blokjes op de composthoop gooien om het organisch materiaal sneller te doen afbreken. Gemalen houtskool kan dan weer helpen tegen onkruid. En ook in je gereedschapskist kan je restjes houtskool leggen, deze absorberen namelijk goed het vocht. 

6. Tuingereedschap

Je tuinhuis opruimen? Vergeet dan ook zeker je tuingereedschap niet. Misschien heb je wel een bladhark in je tuinhuis staan waarvan de tanden helemaal krom staan. Een onkruidkrabber waarvan het handvat los zit of een bezem waarvan de steel is afgebroken. Kortom: allemaal gereedschap dat je niet meer gaat gebruiken. Wij zeggen: weg ermee!

7. Tuinslang

Nog iets wat bij veel mensen al jaren in het tuinhuis ligt zonder het nog te gebruiken: een kapotte tuinslang. Als je tuinslang bijvoorbeeld al een hele tijd lekt en je tijdelijke oplossing met plakband niet zo goed meer werkt, is het tijd om hem weg te doen en een nieuwe tuinslang aan te schaffen. 

8. Buitenspeelgoed

Als je dan toch bezig bent met het opruimen van je tuinhuis, check dan ook meteen het buitenspeelgoed in je tuin. Misschien heb je een glijbaan of speelhuisje in je tuin staan voor je (klein)kinderen, maar spelen ze er nu niet meer mee. Controleer of het nog in goede staat is, geef het weg of verkoop het. Dan is dat ook meteen gedaan!

Over de auteur