Alles wat je moet weten over de pluimhortensia

Je ziet ze veel in tuinen staan: pluimhortensia’s. Heb jij ze ook al of denk je eraan om er eentje te kopen? Lees dan verder. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over een pluimhortensia in je tuin. 

Herkomst en verschillende soorten pluimhortensia’s

De pluimhortensia komt oorspronkelijk uit China en Japan. De Latijnse naam voor deze prachtige plant is Hydrangea Paniculata. De bloemen zijn pluim- of kegelvormig. Het bijzondere is dat als de plant begint te bloeien in mei, de bloemen geelgroen zijn. Later worden ze wit en in de herfst lichtroze. Zo geniet je meerdere maanden van een indrukwekkend kleurenspel. Pluimhortensia’s worden meestal groter dan een meter en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Verzorging van de pluimhortensia

Een pluimhortensia in je tuin vraagt veel water. Zeker in het voorjaar en de zomer. Geef de plant daarom in één keer een flinke hoeveelheid water. Liever geen kleine beetjes. Goed om te weten: pluimhortensia’s die jonger dan 2 jaar oud zijn hoeven nog niet gesnoeid te worden. Oudere planten mogen in maart of april teruggesnoeid worden tot ongeveer 20-30 cm boven de grond. Niet snoeien is ook een optie, maar dan krijg je wel kleinere bloemen. 

Beste plek in de tuin en bloeitijd

Zet de pluimhortensia bij voorkeur in de volle zon of halfschaduw. Deze soort kan meer zon verdragen dan de bolhortensia. De plant bloeit uitbundig in de maanden mei, juni en juli. Ook in augustus en september zijn de bloemen nog mooi. Hij is winterhard, maar verliest in de winter wel zijn blad. Pluimhortensia’s zijn geschikt voor iedere goede soort tuingrond. Je kunt de plant alleen zetten, in een groep of op een prachtige plek in een border. 

Andere leuke weetjes

Bezoek je in het voorjaar een tuincentrum en zie je een bloeiende hortensia? Pas op met dit soort planten. Ze zijn geforceerd in bloei gebracht. Het kan daarna jaren duren voordat zo’n plant op normale wijze bloeit. En heb je er weleens aan gedacht om ook andere soorten in je tuin neer te zetten? Als je verschillende hortensia’s met elkaar combineert, dan kun je tot wel 5 maanden van ze genieten.

Over de auteur