Moestuintips februari

Op de aardpeer na, kun je in februari nog niet veel zaaien of planten. Het is te koud en de grond is nog te hard om te zaaien in februari. Voor moestuinonderhoud in februari is het wel zinvol om de grond alvast geschikt te maken voor beplanting van plantjes die later in het jaar de grond in mogen. De grond van de moestuin kan in februari wel alvast losgemaakt worden door de aarde te harken en los te maken. Klonten aarde kun je stuk slaan zodat de aarde mooi rul en los wordt. Bekalking van de grond kan nodig zijn bij zure grond. En haal alle onkruid met wortels uit de grond, ook restanten van uitgebloeide groentes van vorig jaar moeten helemaal verwijderd worden.

Aardperen poten

Als je in februari aardperen wilt poten, plaats dan de volle knollen in de grond. Na de vorst kun je ze al oogsten. Aardperen gaan woekeren daarom worden de knollen ook wel gepoot in teilen of bakken zodat je overzicht houdt waar ze heen groeien. Bovengronds zijn ze na de oogst ongeveer drie weken houdbaar dus laat wat je niet direct opeet gewoon in de aarde staan om vers te houden.

Wat kun je oogsten in februari?

Als er in je moestuin kool of andere winterharde groenten staan kun je deze in februari oogsten voordat ze doorschieten. Als je een van de zeer enthousiaste moestuiniers bent kun je ook een hobby-kas kopen voor in de tuin. Daarin kun je vele planten onder glas voorbereiden op hun leven in de moestuin.

Wat kun je zaaien in februari voor de moestuin februari?

Buiten kun je in Nederland nog niet zaaien in februari, maar in kassen kun je wel al beginnen met het opkweken van kleine plantjes die later in het jaar de grond in gaan. Binnenshuis kun je zaden laten ontkiemen van bijvoorbeeld tomatenplanten, radijzen, sla en tuinboontjes. Heb je een zaaibakje dan gaat het nog beter. Heb je geen zaaibakken of zaaikasjes, dan kun je toch in binnenshuis beginnen met het zaaien van de plantjes voor je moestuin. Hou er rekening mee dat ze voldoende verzorging nodig hebben. Ook erwten, aubergines, meloen en komkommer kun je in februari al opkweken. Je moestuin in februari start in de vensterbank en in potten.

Moestuin februari

Voor een moestuin in februari is er dus nog niet zoveel werk te doen. Op de aardpeer en binnenshuis zaaien na, is de moestuin nog niet geschikt om te beplanten. Het moestuinonderhoud in februari beperkt zich ook tot het voorbereiden van de grond voor beplanting.

Moestuin in februari, compost aanbrengen

In de februari periode kun je ook compost in de grond aanbrengen. Dit hoeft niet ieder jaar maar om de paar jaar is aanbevolen. Als je een composthoop hebt, kun je compost over je de grond uitstrooien en in de aarde harken. Compost kun je ook kant-en-klaar verkrijgen.

Over de auteur