Het is officieel herfst! De temperaturen dalen, de lucht wordt grauwer en het BBQ seizoen lijkt nu toch echt afgelopen. Toch is het niet handig om stil te gaan zitten. De herfstperiode is immers de perfecte tijd om je tuin voor te bereiden op de winter. Als tuinier weet je dat dit onderhoud meer vergt dan alleen het opbergen van je tuinmeubelen. De najaarsbeurt luistert nauw. Wat er allemaal precies bij komt kijken, lees je in dit artikel. 

Bollen planten

De herfst is een goed moment om voorjaars bloembollen te planten, zodat de bloemknoppen in de lente vroeger zullen verschijnen. Vaak zijn deze zaailingen ook sterker dan degenen die je pas in de lente zaait. Let op: voor een goede groei en bloei is de locatie van te zaaien bloembollen erg belangrijk. De meeste bloembollen ontwikkelen zich het beste op een frisse, vochtige bodem in het voorjaar, terwijl tijdens de rustperiode in de zomer de grond droger moet zijn.

(Ver)planten

Nu de herfst is gekomen, kun je ook prima starten met (ver)planten. Winterharde planten en slapende planten met blote wortel kunnen namelijk nu nog worden verplaatst. Vaste planten, bomen en struiken hebben nog genoeg tijd om nieuwe haarwortels te ontwikkelen zodat ze in de lente een snelle groeistart hebben. De grond is in de herfst voldoende vochtig door de neerslag, dus water geven is niet nodig. 

Gazon

Het gazon heeft het zwaar te verduren in de winter. Er is minder zon, het is koud en de grond is erg vochtig. Daarom is het goed om het gazon voor te bereiden op de winter. Zo kun je speciale gazonvoeding of herfst meststoffen op het gazon gebruiken, die zorgen voor een stevigere en gezondere grasmat met een grotere vorstbestendigheid. Belangrijk is dat je de tuin goed harkt voordat je de voeding aanbrengt, zodat je de zode en gazonwortels voldoende bereikt. Regelmatig harken beschermt ook tegen droge, bruine plekken en de groei van mos.

Snoeien en vastbinden

Het is verstandig om in de herfst nog eenmaal de heg te snoeien om zo verrotting door vochtafzetting te voorkomen. Ook gevallen bladeren van de bomen op de heg dienen te worden verwijderd, anders krijgt de heg niet voldoende zon. Daarnaast is het verstandig om jonge bomen en klimplanten vast te binden, zodat er geen breuken kunnen ontstaan door sneeuwval en sterke wind.

De tuin winterproof maken? Zoek een mooie dag uit in de herfstperiode en steek de handen uit de mouwen. In de lente zul je echt het effect merken!

Over de auteur