Een winterbarbecue organiseren is ontzettend trendy, lekker buiten in de open lucht je maaltijd bereiden onder het genot van een drankje is ook erg fijn. Maar een winterbarbecue is wel iets wat je goed moet voorbereiden. Je rent niet zomaar de tuin in met het vlees dat toevallig nog in de vriezer lag zoals je dat zomers vaker doet. Nee, hier gaat iets meer tijd aan vooraf…

Buitentemperatuur

In het algemeen is het zo dat het in de winter een flink stuk kouder buiten is dan in de zomer. En net zoals je jezelf daarop kleed zul je ook je barbecue moeten beschermen tegen de winterse kou. Dat wil zeggen dat je de plek van de barbecue zorgvuldig uitkiest. Uit de wind op een beschut plekje is het fijnste, maar zeer zeker niet in een aanbouw, schuur of garage. Niet alleen kunnen er schadelijke dampen vrijkomen, maar met wat pech ook een steekvlam en dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Brandstof voor de winter barbecue

Juist door het grotere temperatuurverschil tussen de winter barbecue en de buitenlucht heeft de barbecue meer tijd nodig om op temperatuur te komen. Je verbruikt dus ook meer brandstof. Het gas of kooltjes is dus ook iets wat je voldoende op voorraad moet hebben. En hiervoor geldt dat je beter teveel kunt hebben dan te weinig. Je verbruikt namelijk ook behoorlijk wat extra brandstof om de barbecue op temperatuur te houden, hierdoor zal het uiteindelijke grillen ook iets langer in beslag nemen. Tijd is dan ook een belangrijke factor.

Licht

In de winter zijn de dagen stukken korter, bovendien staat de zon lager dan in de zomer waardoor het vaak erg donkere en sombere dagen zijn. Op zich geen probleem, ware het niet dat het grillen van vlees erg zorgvuldig moet gebeuren. Dat wil zeggen dat je beter geen rauw vlees kunt eten om ziektes te voorkomen. En dus zul je iets moeten verzinnen om voldoende licht bij je winter barbecue te krijgen. Natuurlijk kun je ’s morgens al beginnen met grillen, maar beter is het om voor goede verlichting te zorgen. Een mogelijkheid is de tuinverlichting aan te zetten, maar mocht je die niet hebben dan kun je met een zaklamp of mijnwerkerslamp bij schijnen. En wil je er zeker van zijn dat het vlees echt gaar is maak dan gebruik van een vleesthermometer.

Vlees, vis of groente?

Als je weet dat een winterbarbecue veel tijd kost, dan weet je ook dat je beter gebruik kunt maken van gerechten die makkelijk te bereiden zijn. Dus dunne lappen vlees of vis om de tijd te verkorten en groentes die al lekker zijn als slechts een randje gegrild is. Want het gaat immers om de gezelligheid en als jij alleen buiten staat te verkleumen terwijl de rest binnen achter het raam bij de kachel staat te kijken is de lol ook zo voorbij.

Winterbarbecue tips

Naast bovenstaande winterbarbecue tips dien je echt wel rekening te houden met het weer. Maak je werkplek sneeuw en ijsvrij. Ook regen kan roet in het eten gooien evenals de temperatuur. Houd hier altijd rekening mee!

Over de auteur