Je gazon verticuteren is een klusje dat even wat tijd vraagt, maar daarna zeker resultaat oplevert. Lees hieronder wat gras verticuteren is, waarom je gazon verticuteren nodig is, wanneer verticuteren het beste gedaan kan worden, hoe je gras verticuteren aanpakt en wat je er voor gereedschap voor nodig hebt.

Wat is gras verticuteren?

Verticuteren is het schoonharken van gras, je reinigt als het ware je gazon. Met een zogenaamde verticuteermachine ga je over het gras en verwijder je mos en onkruid. Je kunt mos en onkruid natuurlijk ook handmatig verwijderen. Dit kan met behulp van een zogenaamde verticuteerhark of verticuteerkam. Handmatig je gazon verticuteren is echter, zeker als je een gazon met een grotere oppervlakte hebt, een zeer tijdrovend en zwaar karwei.

Gazon verticuteren: waarom?gras verticuteren

Als gevolg van onkruid, mos en grasresten van het maaien van je gazon komt er een laagje op het gazon. Dit laagje staat het doorlaten van lucht, licht en water, en daarmee een gezond gazon, in de weg. Om die reden is regelmatig een gazon verticuteren een absolute must. Je gazon verticuteren helpt overigens ook tegen schimmels en paddenstoelen. Als je je gazon geverticuteerd hebt, ziet het er eerst een tijdje wat minder mooi uit. Maar het gras herstelt zich snel weer en op lange termijn levert gras verticuteren een gezond en schoon gazon op!

Wanneer verticuteren?

Wanneer verticuteren het beste is voor je gazon, heeft alles te maken met nachtvorst. Je gazon verticuteren moet minimaal één keer per jaar, maar het liefst twee keer per jaar, gebeuren. Verticuteer je gazon bij voorkeur in het voorjaar (vanaf maart) zodra er geen kans op nachtvorst meer is en in het najaar (vanaf eind augustus, zo gaat de tuin schoon de winter in).

Hoe moet je gras verticuteren?

Gras verticuteren kun je het beste doen met een elektische verticuteermachine of een verticuteermachine op benzine. Deze verticuteermachines kun je natuurlijk zelf kopen (zgazon verticuterene zijn vanaf ongeveer honderd euro te koop in doe-het-zelf-zaken en tuinwinkels), maar je kunt, als je dat te duur vindt, ook een machine huren. Kies een licht vochtige dag uit, of maak het gras zelf eerst een beetje nat. Werk het hele gazon vervolgens in banen af, in twee richtingen. Heb je erg veel last van mos op je gazon? Dan kun je, voor een mooier effect, het verticuteren herhalen. Bij schuine stukken kan het helpen om eerst met behulp van een riek wat gaten in het gazon te prikken. Hark na afloop van het verticuteren het mos weg. Gebruik hiervoor een puntige, goede bladhark. Verwijder als laatste het mos met behulp van een emmer of kruiwagen. Het verticuteren is nu klaar. Vervolgens kun je het gazon bemesten en eventuele kale plekken opnieuw bijzaaien. Vergeet ook niet om takken waardoor het zonlicht tegengehouden wordt waar mogelijk te snoeien. Als er namelijk geen zonlicht op bepaalde plekken van het gazon kan komen, bevordert dit de groei van mos, schimmels en paddenstoelen.

Over de auteur