Hoe houd ik muggen op een afstand in mijn tuin, maar ook in huis?

Muggenwerende planten helpen je de zomer door! Muggen, er zal vast een reden voor hun bestaan zijn hoor –al weet ik zelf zo één, twee, drie niks te bedenken- ik kan me dan ook echter goed voorstellen dat hun aanwezigheid over het algemeen niet als plezant wordt ervaren. Ten eerste –laten we stellen, je zit lekker in de tuin te genieten van de laatste zonnestraaltjes- word je vervolgens helemaal lek gestoken door een mug. En vaak is het er dan ook nog niet één –neehee- vaak zijn het er dan gelijk vijf, tien, of twintig. Inclusief zo’n zelfde soort hoeveelheid muggenbulten.

Scenario nummertje twee; je wordt er niet vrolijk van, je ligt in bed – en eindelijk begin je de slaap te vatten- ja hoor, word je niet geteisterd door het vreselijke zoem geluid van een mug. Om gek van te worden toch, die uit-je-slaap-houdende monsters.
Dat gezegd te hebben -we hebben allemaal natuurlijk wel eens zo’n soortgelijke ervaring gehad met ze- wat kun je er nou eigenlijk aan doen? Is er überhaupt iets aan te doen? Ja, – mijn dank is groot- dat is er. Heb je weleens gedacht aan muggenwerende planten? Voor jou een stuk meer rust en bijkomend voordeel; het staat ook nog eens leuk in je tuin!

Om een paar voorbeelden van muggenwerende planten te noemen;

Lavendel; plaats deze rondom je terras of een andere plaats in je tuin waar je graag zit. Ook nog eens een leuk aanzicht! Ook kan je dit plantje op je nachtkastje zetten, voor een rustige mug vrije nacht.

muggenwerende planten

Citroenmelisse; muggen maar ook vliegen, mieren en bladluizen houden niet van deze blaadjes. Plaats ze in een pot en houd ze op afstand. Daarnaast kan je er ook nog citroen thee of limonade van maken. Multifunctioneel.

kattenkruid tegen muggen

Kattenkuid; een sterke onder de muggenwerende planten. Kattenkruid, zo heet het niet voor niks, want katten zijn er dol op. Muggen niet en dat is waar het nu om gaat. Door de met een moeilijk woord; nepetalactone, werkzame stof in deze plant –blijven de muggen op afstand.

ooievaarsbek tegen muggen

Ooievaarsbek; ook weer zo’n -mooi uitziende- paarskleurige plant. Ook hier geldt een mooie aanvulling voor je tuin en houdt de zoemende ‘vrienden’ op een afstand.

Afrikaantjes; een beauty om te zien. Houdt muggen maar ook mieren en ander ongedierte op afstand. Dat willen we natuurlijk! Mocht je eens willen experimenteren; deze plant schijnt ook wel te worden gebruikt als een soort kruid en wordt soms ook aan de sla toegevoegd. Wie weet, issie nog hartstikke lekker ook.

Muggenwerende planten, het scheelt je een hoop muggen overlast in je tuin. Maar wist je dat je misschien ongemerkt ook een aantal andere factoren in je tuin hebt, waarvan je niet wist dat ze muggen aantrekken? Stilstaand water trekt ze namelijk enorm aan. Misschien heb je een sloot(je) of een heel erg goedbedoeld vogelbadje. Leuk natuurlijk, maar ververs dit stilstaande water dan wel met enige regelmaat! Doe je dit niet dan heb je een broeinest vol met muggen eitjes in je tuin. Ja, word je niet vrolijk van hé! Keer dan –als je toch bezig bent- ook gelijk even de leegstaande bloempotten om en plaats een deksel op je regenton. Idem dito geldt hiervoor namelijk.

Je had er zelf natuurlijk ook allang aan gedacht maar -naast dat muggenwerende planten ideaal zijn om muggen op afstand te houden in je tuin- wil je voor de muggen overlast binnenshuis natuurlijk ook een oplossing. Een goede hor plaatsen bij ramen en deuren is dan natuurlijk een uitkomst. In de zomer alle ramen tegen elkaar openzetten wil ook nog weleens schelen, muggen hebben namelijk ook een hekel aan wind.

Hier rekening mee houdende, geniet je in ieder geval een stuk meer van een mug vrije achtertuin en is het ook binnenshuis een stuk rustiger wat gezoem betreft!

Over de auteur