Wie tuinieren zegt, zegt hard werken en vuil worden. Het is een veeleisende activiteit die je niet al te proper achter laat. Daarom is het belangrijk dat je uitgerust bent met de juiste werkkleding. Die beschermt je, houdt het werk aangenaam en comfortabel. Lees in deze blogpost hoe je je in de tuin gepast kan kleden van kop tot teen. 

Helmen en hoeden 

Helmen zijn natuurlijk belangrijk om verschillende veiligheidsredenen. Maar denk ook aan hoeden: die beschermen je nek en gezicht tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Als je dus ingrijpende werken uitvoert haal je best een stevige helm in huis. Spendeer je langere tijd in de zon, draag dan een brede hoed die voor genoeg schaduw zorgt.

Veiligheidsbrillen 

Zeker als je gaat snoeien en zagen zijn veiligheidsbrillen onmisbaar. Ze beschermen je ogen tegen rondvliegend vuil, steentjes en takken. Het is dus van belang dat je veiligheidsbril splintervrije glazen heeft en comfortabel zit. Als je een grote tak aan het afzagen bent, wil je niet om de haverklap je bril recht op je neus zetten.

Lange broeken en shirts

Wie regelmatig werken uitvoert weet hoe heerlijk het is om een broek te hebben met veel zakken. Een Dassy werkbroek is bijvoorbeeld niet alleen handig om werkgerei in mee te dragen, het beschermt ook je huid. Het houdt UV-stralen buiten, maar biedt ook een beschermende laag tegen krassen en insectenbeten. 

Een beetje advies voor T-shirts: vind de juiste shirt met lange mouwen die ook genoeg ademt. Vaak onderschatten we de invloed van T-shirts op onze mobiliteit. Een ongemakkelijk model of eentje waar je behoorlijk in zweet kan je prestaties verhinderen. Een model met lange mouwen is handig als extra laagje om onder een trui te dragen tijdens de winter. In de zomer kan het je armen dan weer beschermen tegen de zon. 

Kniekussens

Die zijn je beste vriend als je veel knielt in de tuin. Kniebeschermers kunnen voor degelijke bescherming zorgen en ondersteuning bieden voor je knieschijven. Dat kan op lange termijn andere lichamelijke klachten zoals rug- en kniepijn voorkomen. 

De juiste schoenen

En als laatste is het juiste schoeisel natuurlijk onmisbaar om te tuinieren. Je voeten en enkels moet je beschermen tegen snij- en schaafwonden, alsook insectenbeten en andere wondjes die je kan oplopen tijdens het tuinieren. Je wilt een model zoals Puma werkschoenen die een stevige zool hebben en voldoende enkelsteun bieden, naast de externe bescherming. Veiligheidsschoenen zijn misschien zelfs het belangrijkste item als je gaat tuinieren. 

Over de auteur