Tenzij je een liefhebber bent van veelvuldig grasmaaien, zal je een robotmaaier misschien weleens hebben overwogen aan te schaffen. Of zo’n maaier de moeite waard is, is vooral afhankelijk van de afmetingen van je tuin en gazon. Kleine gazons kunnen bijvoorbeeld nog gemakkelijk handmatig of met een elektrische grasmaaier gemaaid worden. Voor een groot gazon is een robotmaaier een uitkomst. Spreekt redelijk voor zich, maar ook met een robotmaaier moet je zelf wat doen. Hoe werkt dit apparaat?

Ook zelf aan de slag met robotmaaier

Een robotmaaier maait letterlijk voor jou het gras, zonder dat je zelf in de benen hoeft te komen. Vanaf het terras kun jij toekijken hoe de robotmaaier het gras aan het maaien is. Maar het is niet zo dat als je een robotmaaier koopt, je deze los kunt laten en vanzelf het gras gaat maaien. Je moet zelf nog wel eerst aan de slag en de begrenzing aangeven. Daarvoor wordt bij de robotmaaier een begrenzingsdraad meegeleverd. Met dit draad baken je het hele gebied af waarbinnen de robotmaaier moet maaien. De begrenzingsdraad kun je op twee manieren aanbrengen. Met draadpennen tik je het draad aan de randen van het gazon in de grond. Naarmate het gras langer wordt, zal de draad uit het zicht verdwijnen. Wil je geen draad in het zicht of ben je bang om erover te struikelen? Je kunt een begrenzingsdraad ook in een geul ingraven. Let er dan wel op dat de geul niet dieper wordt dan 20 centimeter, anders herkent de robotmaaier de afbakening niet meer. 

Hoe gaat een robotmaaier te werk?

Bij de robotmaaier hoort een basisstation. Het basisstation is aangesloten op een stroompunt en kun je het beste op een beschutte plek neerzetten waar ook toegang tot stroom is. Dit is het startpunt van de robotmaaier en hier keert deze na het maaien ook weer terug. Het basisstation zorgt ervoor dat de robotmaaier wordt opgeladen. De robotmaaier stel je in op dag en tijdstip. Omdat je zelf niet meer hoeft te maaien, kun je de robotmaaier gerust dagelijks aan het werk zetten. Hierdoor blijft je gazon altijd mooi kort en hoef je je nooit meer te ergeren aan te lang gras. Op het ingestelde tijdstip rijdt de robotmaaier van het basisstation af en maait je gehele gazon binnen de gestelde afbakening. Na het maaien keert de robot terug naar het basisstation om op te laden. Raakt tijdens het maaien de accu leeg, dan zal de robotmaaier tussentijds ook naar het basisstation rijden. 

Hoeveel kost een robotmaaier?

Al overtuigd dat een robotmaaier voor jou de perfecte oplossing is om definitief van het grasmaaien af te komen? Of een robotmaaier de moeite waard is, is niet alleen afhankelijk van de werking. Voor veel mensen zal de prijs de doorslag geven. Een persoonlijke lening afsluiten voor een grasmaaier is voor velen waarschijnlijk wel wat overdreven. Een goede en betaalbare robotmaaier begint zo rond de € 500,-. Heb je een hele grote tuin en heb je een robotmaaier met een groot vermogen en accu nodig? Dan zou het kunnen dat je wat duurder uit bent. De prijzen kunnen dan oplopen tot € 5.000,-. Voor een standaard Nederlands gazon zal het goedkoopste model meestal voldoende zijn.

Over de auteur