De lente is weer in het land en dat betekent dat de tuin wel aan een grote voorjaars- opruim toe is. Plantjes moeten bemest worden, bomen gesnoeid… En het gras gemaaid.
Deze laatste is vaak een grote klus waar we best tegenop kijken. Maar het kan ook eenvoudig! Met de juiste grasmaaier wordt het een plezier!
Ik geef je graag even een overzicht met de verschillende maaiers en hun voordelen!

handmaaier

1. Handgrasmaaier

Deze is niet gemotoriseerd, dus het spreekt voor zich dat deze best geschikt is voor hele kleine grasperkjes. Het is van groot belang om de messen goed scherp te houden, want gras maaien is op zich al een intensieve job, maar zonder scherpe messen is het helemaal intensief!

motormaaier

2. Gemotoriseerde handgrasmaaier

Deze zijn geschikt voor de kleine tot middelgrote oppervlaktes. Ze maken het werk een stuk eenvoudiger dan de handgrasmaaier.
Je hebt hier de keuze uit elektrische maaiers of brandstofmaaiers.
Het grote voordeel van een elektrische maaier is dat je geen brandstof in huis moet halen om je grasperk te kunnen onderhouden. Nadeel is dan weer dat deze voorzien is van een snoer en je dus wel moet opletten dat je deze niet beschadigd tijdens het maaien van het grasperk.

zitmaaier

3. Zitgrasmaaier

Enorm populair voor de grote tuinen en terreinen is de zitgrasmaaier. Dit handige voertuigje rijdt netjes over je grasperk en zal je in een handomdraai een netjes gemaaid gazon bezorgen! Een zitmaaier heeft een zekere afmeting en draaicirkel, daarom is hij niet interessant in de kleinere tuin, maar bij een grote tuin heb je met een zitmaaier het maximum aan comfort!

robotmaaier

4. Robotmaaier

Helemaal ideaal is de maairobot. Hij vereist wat instelwerk, maar van zodra alles ingesteld is, heb je naar deze niet veel omzien meer. Hij zal geheel autonoom je grasperk onderhouden en zodoende hou jij wat tijd om iets anders te doen!

Overige benodigdheden

Een grasperk onderhouden eindigt niet met het gras maaien. er zijn nog een aantal andere zaken die je moet doen om een mooi en goed onderhouden grasperk te bekomen.

– Bemesten
Gazon dient ook geregeld extra gevoed te worden. Dit kan je eenvoudig door gazonmest te strooien. Je gazon zal er meteen frisser, groener en verzorgder uit gaan zien!

– Verticuteren.
En dat vervelende mos tussen je gras… Met een verticuteermachine haal je dit er zo weer tussenuit! voor een stralend grasperkje dat niet overwoekerd is door mos!

– kantensnijder.
Eender welke grasmaaier je verkiest, er zullen steeds randjes en hoekje zijn waar zelfs met het meest handige toestel maar moeilijk of niet bij kan! Dit kan je oplossen door een kantentrimmer aan te schaffen. Deze bestaan in manuele en gemotoriseerde varianten. Vraag uw vakman naar advies!

En tot slot:

Een grasmaaier is een handig hulpmiddel in de tuin. Daarom is het van belang deze goed te onderhouden. Zorg dat je deze op een droge plaats kan zetten als je deze niet gebruikt. Sommige grasmaaiers vereisen een onderhoud. Volg dit onderhoud ook strikt op om de werking en de veiligheid te garanderen.

Veel maaiplezier!

Over de auteur