Een veranda bouwen biedt je meer plezier van je tuin. Je kunt langer en gezelliger buiten zitten. En bij een onverwachte regenbui hoef je niet naar binnen te rennen. Een veranda of terrasoverkapping bouwen kun je zelf doen of door een aannemer laten doen. Wat je ook doet, tijdens een veranda bouwen worden een aantal punten vaak over het hoofd gezien. Daarom geven wij je 6 tips voor het bouwen van een veranda.

1. Locatie veranda bouwen

Veel zon in je tuin is leuk, maar op een gegeven moment wordt het te warm. Een terrasoverkapping bouwen biedt dan uitkomst. Je kunt dan hele zomeravonden lang in je tuin zitten. De hoogte van je terrasoverkapping zorgt echter ook voor schaduw op andere plekken in je tuin, waar je dan niet meer van de zon kunt genieten. Het is daarom slim je terrasoverkapping te bouwen aan de rand van de tuin, bijvoorbeeld bij de schutting of zijmuur van je woning.

2. Terrasoverkapping prijzen

Een terrasoverkapping bouwen kost tussen de €1.000 en €8.000 euro. De veranda zelf bouwen scheelt je een hoop in de kosten. Probleem hierbij is echter dat een hoop mensen henzelf overschatten, waardoor later blijkt dat ze beter een aannemer hadden kunnen inhuren. Vooral als je ook met elektriciteit gaat werken is het goed te overwegen een specialist in te schakelen.

Past een terrasoverkapping bouwen niet binnen je budget, dan is geld lenen een optie. Maar lenen kan best duur zijn. Door te vergelijken vind je makkelijk de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Voor geld lenen vergelijken raden wij de vergelijkingssite Geld.nl aan. Hier krijg je alle leningen te zien die passen bij je leendoel.

3. Prefab veranda kopen

Een prefab veranda kopen is voordeliger dan een veranda bouwen op maat. Een prefab veranda is kant en klaar, vooraf in elkaar gezet en kan zo in je tuin worden geplaatst. De kwaliteit is bovendien prima. Een prefab veranda kopen houdt echter geen rekening met je speciale wensen. Voor speciale wensen is een maatwerk veranda beter.

4. Vergunning veranda maken

Een veranda bouwen vraagt niet altijd om een bouwvergunning. Maar begin niet zomaar te bouwen zonder dit na te vragen bij je gemeente. Ze kunnen je veranda weer verwijderen als je wel een vergunning nodig had. Of je wel of niet een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een veranda hangt af van de grootte van de veranda, de afstand tot de buren en de afstand tot openbare groenvoorzieningen.

5. Dak houten veranda bouwen

Als je ervoor kiest een houten veranda te bouwen en het dak ook van hout wilt, maak deze dan waterdicht met EDPM. Dit is een soort rubber met een lange levensduur.

Vergeet niet een regenpijp aan te brengen als je een veranda bouwt met plat dak. Het is belangrijk dat water niet op het dak blijft liggen. Zo gaat je veranda langer mee.

Houd ook rekening met het gewicht van sneeuw. Dit moet een plat dak kunnen dragen.

6. Open haard in veranda bouwen

Een open haard in je terrasoverkapping bouwen zorgt dat je ook in de winter buiten kunt zitten. Let hierbij op twee dingen om overlast voor je buren te voorkomen: plaats de rookafvoer zo hoog mogelijk en stook alleen schoon hout.

Over de auteur