Wist je dat er naast de twee meest populaire sauna’s, de “Finse sauna” en het “stoombad”, nog vele andere sauna types zijn, waarvan sommige meer en andere minder van elkaar verschillen? Wij geven een overzicht van alle bekende sauna types. Ken jij ze allemaal?

Als je van plan bent een sauna te bezoeken of zelfs van plan bent een eigen sauna in jouw tuin te maken, moet je natuurlijk weten wat voor soort sauna je wil. Want niet alle sauna’s zijn hetzelfde: soms zweet je in droge, hete lucht en soms zweet je in hete stoom. Er zijn eerder verschillende soorten sauna’s, die verschillen in montage, klimaat en effect.

Het belangrijkste onderscheid voor sauna’s is het verschil in sauna’s met droge, hete lucht of met hete waterdamp. Het klimaat in de sauna, dat zweten stimuleert en varieert naargelang het type sauna, is gebaseerd op de factoren temperatuur en vochtigheid. Aan elk bekend type sauna kunnen typische graden en vochtigheidsniveaus worden toegewezen.

Babysauna: zeer warm en droog

Baby’s en kleine kinderen voelen zich erg thuis in de babysauna vanwege de hoge temperatuur van 75 graden Celsius en de relatief lage luchtvochtigheid van rond de 15 procent. Infusies worden hier niet uitgevoerd.

Banja: warm en zeer vochtig (stoombad)

In een badhuis genaamd “Banja” in het Russisch, begin je te zweten bij 50 tot 70 graden Celsius. De luchtvochtigheid tot 100 procent zorgt voor goede stoom in de zweetkamer. Infusies zijn typisch en zorgen voor aromatische effecten. 

Biosauna / Sanarium: mild en vochtig

De biosauna of sanarium is een mild warme sauna met temperaturen tussen de 45 en 60 graden Celsius. Hoewel de luchtvochtigheid in de biosauna soms de 100 procent bereikt, ligt deze over het algemeen tussen de 40 en 55 procent. Aromatische infusies zijn hier typerend. De biosauna wordt vanwege het klimaat ook wel zachte sauna of milde sauna genoemd.

Caldarium: mild en zeer vochtig (stoombad)

Het Caldarium, in de stijl van de oude Romeinen, laat je zachtjes zweten bij 40 tot 50 graden Celsius. De luchtvochtigheid in het caldarium is tot 100 procent, waardoor er veel stoom ontstaat. Daarom wordt het caldarium ook wel stoombad of inhalatiebad genoemd.

Stoombad: warm en zeer vochtig

Het stoombad is gemiddeld 40 tot 55 graden Celsius, waarbij de luchtvochtigheid schommelt tussen de 80 en 100 procent. In het klassieke stoombad worden geen infusies gemaakt.

Wil je een sauna in de tuin

Aardsauna: erg heet en droog

De moeder aller sauna’s, de aardsauna, bereikt met 110 tot 130 graden Celsius de hoogste temperatuur. Deze worden gecombineerd met een lage luchtvochtigheid. Milde infusies worden vaak gebruikt.

Hamam: warm en erg vochtig

De Hamam is de ‘Sauna van het Oosten’, die wordt bezocht in Turkije, op het Arabisch Schiereiland en in Noord-Afrika. De temperatuur in de Hamam is 50 graden Celsius, de luchtvochtigheid is erg hoog. Infusies in de Hamam zijn uitzondering.

Iers stoombad: mild en vochtig

Het ‘Irish Steam Bath’ heeft milde temperaturen en veel stoom. Je kunt ook genieten van infusies.

Japans stoombad

Het Japanse stoombad is eigenlijk een badhuis. Het biedt zijn bezoekers verschillende warme baden, waaronder minstens één heel heet bad. Als het badwater uit de plaatselijke waterleiding komt, is het een zogenaamde Sento, maar als het water uit natuurlijke, warmwaterbronnen komt, is het badhuis een Onsen.

Klassieke sauna: warm en droog

De klassieke sauna staat ook wel bekend als de Finse sauna, of kortweg Finnsauna. De temperaturen in de Finse Sauna liggen tussen de 80 en 100 graden Celsius. De luchtvochtigheid ligt tussen de 10 en 30 procent. Infusies vinden plaats in de Finse sauna, meestal aan het einde van elke sauna.

Tepidarium: mild warm en droog

Het tepidarium is een warme ruimte waarin de temperatuur van 38 tot 40 graden Celsius net boven die van het menselijk lichaam ligt. De luchtvochtigheid is met 20 graden Celsius relatief laag. Infusies zijn atypisch.

Een groot deel van de hierboven genoemde sauna’s kan worden gebruikt bij de aanleg in huizen en tuinen, slechts enkele sauna’s hebben natuurlijke hulpbronnen nodig, waaronder het Japanse stoombad en de IJslandse sauna met zijn natuurlijke hotspots.

De tuinsauna

Zogenaamde tuinsauna’s zijn tuinhuizen die zijn uitgevoerd als sauna. Ze worden daarom ook wel aangeboden als tuinhuis met sauna. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tuinsauna’s: met Vestibule en zonder Vestibule.

een sauna in de tuin

De barrelsauna

Wil je een sauna in een kleine tuin, dan is een zogenaamde barrelsauna een praktische oplossing. De tuinsauna in ruimtebesparende tonvorm bied je niet alleen een sauna in de kleinste ruimte, maar ook met het hoogste rendement door zijn tonvormige ontwerp.

Over de auteur