Een DIY buitenkeuken is ongetwijfeld een van de leukste dingen die je kan hebben, juist omdat het comfort van een volledig uitgerust keuken als het ware naar de tuin wordt doorgetrokken. Vooral als het iets warmer is en de temperatuur het buiten bereiden van gerechten mogelijk maakt – en je daar gezellig met vrienden of familie op het terras van wil genieten -, dan is een buitenkeuken dé oplossing.

Maar waarom zou je een buitenkeuken door iemand anders laten bouwen als je dat zelf kan doen? Er komt natuurlijk wel heel wat werk en organisatie bij zelf een buitenkeuken maken, maar het resultaat is wel een zelfgebouwde keuken die precies is zoals jij het wilt. De volgende tips kunnen je in elk geval helpen méér uit je zelfbouw buitenkeuken te halen.

De beste tips voor een DIY buitenkeuken

1. Zorg voor een goed buitenkeuken ontwerp

We zijn natuurlijk niet allemaal technische tekentalenten maar niettemin is gebruik maken van een duidelijk bouwplan belangrijk om het werk tot een goed einde te brengen. Op het internet zijn er honderden tekeningen te vinden, maar je kan natuurlijk ook zelf een exemplaar opstellen. Op die manier kies je volledig zelf hoe je keuken eruit gaat zien en welke voorzieningen er aanwezig zullen zijn.

2. Kies de look van je keuken

Voor je effectief kan beginnen bouwen aan de keuken, is het natuurlijk van belang dat je weet hoe je deze wil hebben. Er zijn tal van mogelijkheden: van een traditioneel, landelijke steigerhouten keuken tot een moderne buitenkeuken, de opties zijn uitgebreid. Kies dan ook voor het juiste materiaal in de juiste hoeveelheden en ga voor keukenkasten, een oven, en andere voorzieningen die goed bij elkaar passen en op je stijl aansluiten.

3. De behandeling van de buitenkeuken

Zelf een buitenkeuken maken impliceert logischerwijs dat je deze wat extra aandacht moeten geven op het vlak van behandeling en bescherming. De keuken bevindt zich immers buiten, waar de weersomstandigheden een grote invloed hebben op zowel de kwaliteit als de duurzaamheid van de keuken. Als je kiest voor een steigerhouten keuken, behandel de planken dan goed met een beschermende coating, één voor éen, nog voor je de keuken effectief bouwt. Je kan als de keuken klaar is nog altijd een tweede keer behandelen, of steigerplanken kopen die al op voorhand werden behandeld.

4. Draag goed zorg voor je buitenkeuken

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk goed zorg te dragen voor de buitenkeuken, zodat je er nog lang gebruik van kan maken. Schuur bijvoorbeeld de planken van de kasten en het keukenblad heel goed glad. Op die manier is het eenvoudiger om vuil en vocht te verwijderen na een regenbui!

Een buitenkeuken biedt ongetwijfeld een meerwaarde aan de woning. Als het zomer is of de temperaturen gewoon wat hoger liggen en je daar zo veel mogelijk van wil genieten, dan is zelf een buitenkeuken maken iets voor jou. Een DIY buitenkeuken vraagt dan misschien wel wat meer werk en kennis van zaken, het resultaat is al die moeite ongetwijfeld waard.

Over de auteur