Wanneer kun je het beste een hortensia snoeien? Welke groenten zijn goede buren in de moestuin? Op wat voor soort standplaats kun je een olijfboom het beste neerzetten? Het zijn maar enkele vragen waarmee je als tuinier te maken kunt krijgen. Gelukkig biedt het internet in veel gevallen uitkomst. Met glasvezel kijk je zelfs hele instructievideo’s in de hoogste kwaliteit. Maar ook als je geen razendsnel internet bij de hand hebt, kun je de hulp van online bronnen inroepen. Ook voor je telefoon bestaan namelijk een aantal handige apps die van pas komen in de tuin.

PlantNet

Laten we bij het begin beginnen. Welke planten staan er eigenlijk in je tuin? Is dat plantje met die paarse bloemetjes onkruid of niet? Maak met je smartphone een foto van de plant en de app PlantNet vertelt je om welke plant het waarschijnlijk gaat. PlantNet maakt gebruik van een database waaraan je zelf ook bijdraagt door foto’s te maken van de planten in jouw tuin. Ook een leuke app als je veel wandelt in de natuur!

MijnTuinApp

Profiteer van de kennis van andere tuinmannen en –vrouwen met de MijnTuinApp. In deze handige app kun je alle planten zetten die in je tuin staan, vragen stellen aan andere tuinliefhebbers en krijg je tevens een handige to-dolijst, zodat je weet wat er in de tuin moet gebeuren.

Gazonwekker

Het mooi houden van je gazon is een hele kunst. Reden voor sommige mensen om maar tegels of kunstgras in de tuin te leggen. Een echt gazon heeft echter een aantal voordelen. Zo is echt gras goedkoper dan kunstgras, ziet het er (mits goed onderhouden) mooier uit en zorgt het voor een betere afwatering in je tuin. Een regenbui trekt tenslotte zo je gazonnetje in, terwijl het op tegels blijft liggen of een andere uitweg zoekt. De Gazonwekker van Welkoop is geen app, maar een maandelijkse nieuwsbrief die je per e-mail of sms ontvangt. Zo weet je precies wat je op welk moment moet doen om je gazon mooi te houden.

Moestuinder

Een handige app voor wie een kleine moestuin aan wil leggen. In de encyclopedie vind je allerlei rassen die geschikt zijn voor een kleinere moestuin, met daarnaast bijvoorbeeld de periode waarin je het beste kunt zaaien en op welke diepte je dit moet doen. In het logboek geef je aan wat je waar gezaaid hebt en de app houdt voor je bij wanneer je ongeveer kunt oogsten.

Nog een tip: BirdNET

BirdNET determineert vogels aan de hand van het geluid dat ze maken. Handig, want soms zitten vogels verstopt in het struikgewas, of lijken twee soorten zo op elkaar dat je ze alleen aan de hand van het geluid uit elkaar kunt houden. Nu weet je eindelijk of je met een koolmees, halsbandparkiet of tjiftjaf te maken hebt!

Over de auteur