Teak is nog altijd een zeer geliefde houtsoort als het om buitenmeubelen gaat. Maar hoe moet je een teakhouten tuinset onderhouden? Design hoek loungesets van teakhout verdienen het immers om er altijd stralend uit te zien. Het onderhoud van je teakhouten tuinset is niet zo moeilijk als je het op de juiste manier doet. Wij hebben voor jou alvast een stappenplan opgesteld. Zo blijven je teak meubelen voor buiten in prima conditie.

Stap 1: het reinigen van je meubelen

Hoe moet je een teakhouten tuinset onderhouden? Wat heb je hiervoor nodig en hoe start je aan deze klus? Begin het onderhoud van je teakhouten tuinset alvast met het grondig afstoffen van je meubelen. Doe dit met een vrij stevige borstel. Haal alle stof uit de randjes en hoekjes. Je kunt ook een stofzuiger gebruiken om de laatste restjes weg te halen. Of gebruik een haardroger om het stof weg te blazen.

Stap 2: gebruik een Teak Cleaner

Draag handschoenen om je meubelen schoon te maken. Zorg er altijd voor dat je iets als ondergrond gebruikt dat mag vuil worden. Het product dat je gebruikt is namelijk niet schadelijk, maar kan wel vlekken achterlaten op je tuintegels. Zet je tuinset daarom op het gras of leg een plastic folie onder je tuinset. Sproei je meubelen nat met de tuinslag. Breng de Teak Cleaner aan, laat even intrekken en borstel je meubelen. Borstel altijd in de lengterichting van het hout! Meestal is bij de producten een borstel bijgeleverd. Spoel grondig met water. Breng dan een tweede keer Teak Cleaner aan een schrob stevig. Spoel je meubelen opnieuw grondig schoon. Laat nu drogen.

Stap 3: gebruik een Teak Protector

Breng nu een laag aan van de Teak Protector. Bij dit product is een doek bijgeleverd. Wrijf met het doek het product mooi in het hout. Je ziet onmiddellijk het verschil! Laat het product even inwerken en breng nog een tweede laag aan. Deze tweede laag zorgt ervoor dat je een egaal en prachtig resultaat hebt. Klaar ben je! Je meubelen zien er terug als nieuw uit: mooi honingbruin!

onderhoud van je teakhouten tuinset

Kun je teak ook onbehandeld laten?

Er zijn heel wat mensen die teakhout en meubelen kiezen juist omdat je het niet moet behandelen. Dat klopt wel. Teak kun je onbehandeld laten, maar dan verkleurt het hout naar een grijze tint. Na een tijd vertoont het soms groene vlekken door de vochtige weersomstandigheden. Als je dit wil vermijden is het onderhouden van je teakhouten tuinset zeker een must! Een Teak Protector beschermt je teakhouten tuinset niet alleen tegen de regen, maar ook tegen de zon.

Hoe vaak moet je je tuinset onderhouden?

Het is moeilijk te zeggen hoe dikwijls je tuinset een onderhoud nodig heeft. Meestal is één keer per jaar best wel voldoende. Alles hangt af van de weersomstandigheden of de standplaats van je loungeset. Staan je meubelen onder een overkapping? Zijn er veel bomen, en dus veel vocht en schaduw, in de nabijheid van je loungeset? Dit zijn allemaal elementen die bepalen hoe vaak je je meubelen onder handen moet nemen. Ook je eigen inzicht is van belang: zie jij graag honing-bruine, grijs-bruine of vaal-grijze meubelen? Dankzij goede producten bepaal jij zelf de look van je teakhouten tuinset.

Over de auteur