Een gazon aanleggen, welke opties?

In een fraai aangelegde tuin mag een evenzo fraaie gazon niet ontbreken. Een goed aangelegde en verzorgde gazon is mooi groen en ziet er fris uit. Dit kan de uitstraling van je gehele tuin bepalen. Uiteraard vergt dit wel werk. Je moet zeker in de zomermaanden zeer regelmatig het gras maaien, je moet het bemesten en eventuele kale plekken weer opnieuw inzaaien. Daarnaast moet je bij warm weer in de gaten houden dat het gras niet dor wordt en regelmatig bewateren. Maar het uiteindelijke resultaat na veel inspanning mag er dan ook zijn: een mooi groen gazon dat een pareltje in je tuin is. Wil je ook een gazon aanleggen dan heb je verschillende opties voor het aanleggen van je gazon.

Grassoorten

Voor je gazon zijn verschillende grassoorten beschikbaar. De ene soort is sterker dan de andere.

• Roodzwenkgras
Een zeer sterke grassoort, die goed kort te maaien is en ook groeit op schaduwrijke plekken. Het gras heeft een fijne spriet en zorgt voor een dichte begroeiing.
• Engels raaigras
Dit is snel ontkiemend gras, sterk en is erg snel te betreden. Dit gras is ook ideaal om te
gebruiken, wanneer je kale plekken moet opvullen.
• Veldbeemd
Een sterke en wintervaste grassoort. Ook tijdens de winter heb je met dit gras een groen gazon. In de zomer is het goed bestand tegen droogte.
• Hardzwenkgras
Een mooie grassoort voor een prachtige groen gazon, maar vergt wel het nodige onderhoud.

verschillende soorten gras

Welke soorten gazon kan ik aanleggen?

De vraag: welke soorten gazon kan ik aanleggen, kun je beantwoorden door te weten wat de functie van je gazon gaat worden. Er zijn namelijk verschillende soorten gazons die geschikt zijn voor hun eigen functie en is vooral afhankelijk van de gekozen grassoort. Voor het aanleggen van je gazon heb je de volgende opties:

Siergazon
Een siergazon is vooral bedoeld als een sierelement in je tuin. Dit gazon moet dan ook niet veel betreden worden en vergt best veel onderhoud om het mooi groen te houden. Een siergazon bestaat meestal uit een mengsel van roodzwenkgras en Engels raaigras.

Speelgazon
Een speelgazon bestaat uit sterk gras dat veel belopen kan worden. Meestal wordt er een grassoort gebruikt dat traag groeit, zoals roodzwenkgras en heeft daardoor maar weinig onderhoud nodig.

Sportgazon
Een sportgazon wordt veel gezien op sportlocaties. Het is sterk gras met een sterke wortel wat bestand is tegen intensief gebruik. Dit gras bestaat meestal uit een mengsel van Engels raaigras en veldbeemd.

Schaduwgazon
Wanneer je geen zon in je tuin hebt dan heb je niet zoveel opties voor het aanleggen van je gazon en ben je genoodzaakt om een schaduwgazon aan te leggen. Een schaduwgazon bestaat vooral uit gras dat goed bestand is tegen droogte. De ideale grassoorten zijn dan ook veldbeemd en roodzwenkgras.

Inzaaien of graszoden?

Bij het aanleggen van je gazon moet je kiezen tussen inzaaien van graszaden of het leggen van graszoden. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Wanneer je kiest voor graszoden dan heb je direct resultaat en een groen gazon. Daarentegen betaal je voor graszoden wel vele malen meer dan graszaden. Zaaien is dan weer enkel te doen in het voorjaar of in het najaar en ook bij droog weer is zaaien geen optie. Het leggen van graszoden is weer een stuk bewerkelijker dan gras inzaaien. Het is dus een kwestie van je eigen wensen of je kiest voor inzaaien of graszoden.

Kunstgazon

Is het gazon bij je buren ook altijd veel groener en frisser dan bij jou? Dan hoeft dit niet het resultaat te zijn van goed onderhoud, het kan ook zomaar een kunstgazon zijn. Het grote voordeel van een kunstgazon is dat het geen onderhoud vergt en en altijd, ongeacht het seizoen, groen en fris is. Een kunstgazon is ideaal voor mensen die een hekel aan gazononderhoud hebben of geen groene vingers hebben.

Over de auteur