Werk en wifi gaan tegenwoordig hand in hand, in ieder geval voor velen van ons… zeker na de pandemie waardoor we allemaal meer thuis gingen werken. We zien dat veel mensen en bedrijven dit nu ook doorzetten en met de lente voor de deur, leek het ons verstandig om eens te kijken hoe je in je tuin goede wifi hebt, zodat dit ook een werkplek kan zijn. En dus moet het wifi-netwerk van je huis worden uitgebreid, zodat je dekking hebt op plaatsen waar je normaal gesproken geen bereik hebt. Onderstaand artikel gaat voor een groot deel over het upgraden van je hardware en daarvoor kan het verstandig zijn om je internet abonnement te checken, omdat je hier via je provider vaak korting op kunt krijgen. Lees snel verder als jij deze lente meer vanuit je tuin wil gaan werken!

Het juiste abonnement

Goed en snel internet is mede afhankelijk van het type internet abonnement dat je hebt. Maak je bijvoorbeeld gebruik van DSl of glasvezel? DSL gaat via de telefoonlijn en is daardoor bijna overal in Nederland beschikbaar, waardoor je altijd verzekerd en stabiel internet hebt. Glasvezel is nog niet overal beschikbaar in Nederland, maar is wel in opmars en in steeds meer regio’s beschikbaar. Met glasvezel heb je nog sneller en stabieler internet, wat ook weer een goede basis is voor goede wifi in de tuin. 

Schaf een wifi-extender aan

Een Wi-Fi-extender, ook wel Wi-Fi-booster genoemd, is een apparaat dat in het stopcontact wordt gestoken en het draadloze signaal van je router herhaalt. Het verbetert het signaal niet in delen van je huis waar je al wifi hebt, omdat het signaal gewoon wordt uitgebreid om meer delen van het huis te dekken. Het goede hiervan is, is dat er een aantal geweldige Wi-Fi-extenders zijn die betaalbaar en eenvoudig in te stellen zijn. Als je een zone in huis hebt met geen wifi ontvangst, zoals een veranda een tuinkantoor of delen van de tuin, en je wil dit op een goedkope manier verhelpen, dan is een Wi-Fi-extender wellicht de beste keuze.

De meest voorkomende klacht die mensen hebben over Wi-Fi-extenders is dat ze, hoewel ze betaalbaar zijn, niet echt de Wi-Fi van je huis “verlengen”; in plaats daarvan creëren ze een afzonderlijk wifi-netwerk dat werkt met het bestaande wifi-netwerk. Dit betekent dat als je met jouw smartphone of laptop door het huis loopt, deze naar het Wi-Fi-netwerk springt dat het sterkst is: het Wi-Fi-netwerk dat de router maakt of het Wi-Fi-netwerk dat de Wi-Fi-extender heeft gecreëerd.

Er zijn Wi-Fi-extenders die de Wi-Fi van jouw huis uitbreiden zonder een apart Wi-Fi-netwerk te creëren, maar deze zijn duurder en zijn meestal eigendom van jouw provider.

Upgrade de router

Als het probleem ligt bij de snelheid en het bereik van je wifi, en je het niet erg vindt om iets meer uit te geven, dan kun je overwegen om je router te upgraden. Veel mensen gebruiken uiteindelijk de modem en router die ze van hun internetprovider hebben gekregen, waarvoor ze een maandelijks bedrag betalen, wat een gemakkelijke oplossing is.

Een mesh-router systeem is een geweldige optie voor mensen die meerdere dode wifi-zones in en rond hun huis hebben. Je kunt ze zien als een systeem van wifi-extenders die allemaal met elkaar communiceren en een groter wifi-netwerk door je hele huis creëren; één mesh-hub wordt op jouw modem aangesloten en vervolgens plaatst je de andere hubs overal in huis en bijvoorbeeld in de schuur om ook wifi in de tuin te hebben. Het is een modulair systeem, dus het mooie is dat je op elk gewenst moment kunt opschalen door meer mesh-punten te krijgen.

Het andere grote voordeel van een mesh wifi-netwerk is dat het één signaal wifi-netwerk creëert, terwijl elke wifi-extender een apart netwerk vormt (wat de gebruikerservaring kan bemoeilijken). Mesh-routers die de nieuwste Wi-Fi 6-standaard ondersteunen, zijn op dit moment een beetje duur, maar het is de beste manier om overal in de ruimte een geweldige verbinding te hebben en vaak kun je dergelijke systemen goedkoper via je provider kopen.

Over de auteur