Moestuin september: wat kun je doen?

Vraag je je af wat je kunt planten en zaaien in je moestuin in september? Je zult verbaasd zijn ​​over alle groenten, fruit en kruiden die je kunt planten om je herfst- of lentetuin op gang te krijgen! Het allerbelangrijkste is: zorg er eerst voor dat je bedden na de zomeroogsten zijn aangepast voordat je begint te zaaien en planten. In de volgende alinea lees je hoe je je grond een moestuin september make-over geeft.

Grondvoorbereiding van je moestuin in september

Het verschil tussen een tuinman en een biologische tuinman is dat een tuinman de plant voedt en een biologische tuinman de grond. Een plant voeden, is als het aanleggen van een batterijvermogen met een beperkte bruikbaarheid. Daarentegen is het voeden van de bodem met organische voedingsstoffen en mineralen als het creëren van een waterkrachtcentrale die voortdurend wordt aangedreven door de krachten van de natuur.

Grondvoorbereiding en moestuinonderhoud in september vereenvoudigt je inspanningen aanzienlijk in de lente. Vaak is slechts een enkele bewerking nodig voordat je kunt beginnen met zaaien. Om jezelf dus te ontlasten van een gigantische lentetaak, is je moestuinonderhoud in september perfect om de grond voor te bereiden voor de lente. Door de bodem te openen, kan zuurstof opnieuw de diepere lagen bereiken. Het toevoegen van organische materie, humus en mest aan de bodem van je moestuin in september geeft het een hele winter en lente de tijd om biologisch actief te worden. Maar je hoeft niet per se te wachten met zaaien tot de lente! De volgende alinea geeft je inspiratie om alvast te beginnen!

Zaaien in september

Het is tijd om overwinterende uien te bestellen. Griselle is een goed vermenigvuldigend ras met een sterke smaak en een paarse blos onder de huid en moet nu worden geplant om in juni te oogsten. Terwijl het weer nog steeds zacht is en de grond warm, is het tevens een goed moment om nieuwe vaste planten en bloemen te planten (bijvoorbeeld Knautia Macedonica en Delphiniums). De planten zullen goede wortels neerzetten tijdens de winter en de volgende zomer een rijkelijk vertoon geven. Zaai winter (of vroege lente) salades, idealiter onder bescherming. Arctic King is winterhard en zal in het voorjaar sla produceren na een vroege herfstzaai. Ook de lente-ui White Lisbon kun je inzaaien. Daarnaast groeit spinazie veel beter in de vroege herfst dan in de zomer. Je kunt dus ook spinazie zaaien in september, maar een van de moestuintips september is: zaai spinazie direct onder een bescherming als de nachten te koud worden. September is ook de maand om je voorjaarskool te verplanten in de eindpositie en ze te verstevigen. Tip: dek ze af om duiven en koolwitjes weg te houden. Look, boontjes, asperges, rapen, zaailingen van zomerradijsjes en pak choi, zijn slechts een aanvulling van wat je allemaal kunt zaaien in september.

Moestuintips september

Vermijd om bedden leeg te laten. Ze zullen snel gekoloniseerd worden met onkruid, terwijl de gezondheid en veerkracht van de grond zal verslechteren. Een oplossing is om een ​​groene mest te zaaien, die niet alleen het kiemen van onkruid onderdrukt, maar ook verloren voedingsstoffen vervangt en weldadige bodem-micro-organismen revitaliseert. Geschikte variëteiten om begin september te zaaien zijn onder andere veldbonen, klaver, phacelia, boekweit en winterwikke. Een andere oplossing is om de kale grond te bedekken met mest, vers zeewier of zelfgemaakte tuincompost en deze vervolgens af te dekken met een laag stevig zwart plastic folie waarvan de randen in de grond gegroefd zijn om te voorkomen dat het door de wind wordt opgetild. Verwijder het plastic in de lente en je zult de perfecte, onkruidvrije en meest vruchtbare grond hebben om in te planten!

Over de auteur