Heb je een mooie tuin? Dan wil je hier tijdens warme zomeravonden ook volop gebruik van maken. Maar omdat het op een gegeven moment wel donker gaat worden, heb je verlichting nodig. Overigens hoeft dit niet de enigste reden te zijn voor het plaatsen van tuinverlichting. Ook als het te koud is om buiten te zitten, kun je alsnog genieten van een mooi verlichte tuin. Maar op welke punten moet je letten bij het kopen van tuinverlichting?

Welk soort verlichting?

Het maken van een lichtplan voor jouw tuin is helemaal geen overbodige luxe. Een lichtplan is niet meer dan een plattegrond van je tuin, waarin je exact aangeeft aan welke soort verlichting je behoefte hebt en welke soort lampen er op een bepaalde plek komen. Welk soort verlichting is er? Ten eerste heb je verlichting nodig om goed te kunnen zien waar je loopt. Dit is meestal wandverlichting dat aan je woning of aan de schuur hangt. Vaak ook nog buitenverlichting met sensor. Zodra je in de sensor komt springt de verlichting aan en je hebt voldoende zicht. Deze algemene verlichting is minder geschikt als je op warme zomeravonden lang buiten zit. Dan heb je behoefte aan sfeerverlichting. Tenslotte is er nog accentverlichting. Heb je een leuke boom, de vijver of een standbeeld in de tuin die je in het licht wilt zetten? Dan is accentverlichting het meeste geschikt. Hiervoor worden vaak spots gebruikt. Al deze soorten verlichting teken je op je lichtplan, zodat je hier gemakkelijk de juiste lampen bij vindt.

Verlichting op solar of elektriciteit?

Tegenwoordig is er goede solar verlichting te koop. Hierdoor worden de lampen overdag opgeladen door de zonnestralen en zullen ze ’s avonds automatisch licht geven. Niet elke solarlamp is even krachtig, dus je kunt besluiten om toch voor meer betrouwbare elektrische verlichting te kiezen. In dit geval is het belangrijk om naast een lichtplan ook een kabelplan te maken. Hierop kun je exact aangeven welke kabels er op welk plek in je tuin liggen. Heel handig als je later eens een kabel moet vervangen.

Waterdicht

Een must voor buitenverlichting is dat de lampen waterdicht zijn. Ze staan immers voortdurend bloot aan diverse weersomstandigheden. Hiervoor moet je letten op de IP-waarde. De IP-waarde is een code dat bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfer geeft aan in hoeverre je verlichting is beschermd tegen vuil en stof en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht. Hoe hoger de IP-waarde, des te beter is je verlichting tegen vuil en vocht beschermd. Gebruik je bijvoorbeeld buitenverlichting met sensor op een onbeschermde plek, dan is minimaal IP65 noodzakelijk. Een lamp die onder een overkapping hangt kan het af met een lagere IP-waarde. Let bij aankoop van buitenverlichting daarom altijd op de IP-waarde die op de verpakking staat. 

Over de auteur