Het is steeds populairder om de tuin meer bij het huis te betrekken. Waar voorheen veel mensen nog een saaie tuin hadden met grindtegels om enkel de fiets neer te zetten, lijken tegenwoordig steeds meer tuinen op een halve woonkamer. Stoelen, tafels, kleedjes: alles wordt uit de kast te halen om de tuin tot een gezellige plek om te toveren. Met de juiste aanpassingen word je tuin zo niet enkel in de zomer een fijne plek om te vertoeven, maar kun je er ook ’s winters heerlijk genieten van de buitenlucht. 

Een item dat wat ons betreft niet mag ontbreken is een buitenhaard. Een buitenhaard (of ook wel een tuinhaard genoemd) is dé zweermaker in je tuin of op de veranda. In dit artikeltje hebben we alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet, zodat je tuin snel gaat aanvoelen als een gezellig terras of zomerse strandtent. 

Verschillende soorten buitenhaarden

De ene buitenhaard is de andere niet. Haarden kunnen verschillen in materiaal, model, en vuurbron. We lopen even langs de meest populaire typen haarden:

Buitenhaard met hout als brandstof

Iedereen kent ze wel, buitenhaarden die hout als brandstof gebruiken. Dit kan een simpele schaal of vuurkorf zijn, maar ook een vuurkachel is mogelijk met een serieus rookkanaal. Een echt houtvuur is altijd gezellig en deze haarden hoeven niet de wereld te kosten. Het nadeel is wel dat de rook slecht is voor het milieu en je gezondheid. Daarnaast gaan al je kleren en haar naar rook stinken en dat is ook niet altijd even prettig.

Een bio-ethanol buitenhaard

Als alternatief kun je kiezen voor een tuinhaard die bio ethanol als brandstof gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je wel echte vlammen hebt, maar er geen rookvorming optreedt. Je hebt deze haarden in alle soorten en maten, van vuurtafel tot mooie inbouw modellen. Een mooie en milieuvriendelijke oplossing voor iedere tuin dus!

Een gashaard voor buiten

Gas is ook een veelvoorkomende brandstof voor buitenhaarden, met name tafelhaarden maken hier veel gebruik van. Bij een gashaard heb je ook echte vlammen, zonder dat je blokken hout in de fik hoeft te steken. Het nadeel van een gashaard is wel dat je een gasleiding aan moet leggen of met zware gastanks in de weer moet gaan. Daarnaast zijn steeds meer woningen van het gas af om milieuredenen. 

Heaters en terrashaarden

Tot slot bestaan er natuurlijk talloze haarden met als doel het verwarmen van een tuin of overkapping. Denk bijvoorbeeld aan terrashaarden die je terras zowel verwarmen als voor sfeer zorgen. Ook heaters kunnen een fijne toevoeging zijn aan je terras. Veel heaters dragen esthetisch niet per se iets bij, maar kunnen de gevoelstemperatuur wel aanzienlijk verhogen. 

Gun jouw tuin een haard!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er aardig wat oplossingen met betrekking tot het plaatsen van een sfeerhaard in de tuin. Of je nou voor een eenvoudige vuurschaal kiest of voor een prachtige design haard op bio-ethanol, je tuin zal gegarandeerd sfeervoller worden. Let natuurlijk wel op met eventueel brandgevaar. Verder is het een kwestie van aansteken/aandoen en genieten!

Over de auteur