Het is opvallend dat we in de tuin vaak enkel rekening houden met de zomer. In de zomer, als het mooi weer is, willen we mooi gekleurde en geurende bloemen, zodat we bij een blik in onze tuin vrolijk worden. Maar in de winter, als alles door het donkere weer al vaak deprimerend is, ligt onze tuin er doods bij. Alles is uitgebloeid en zelden komen weBl dan buiten om aan onderhoud te doen. Het aanblik op een winterse tuin is dan ook dikwijls zeer triest. Wil jij ook in de winter genieten van een mooie tuin met bloeiende bloemen, dan zijn er genoeg winterbloeiers planten waar je van kunt genieten. Bloeiende bloemen in de winter kunnen juist een beetje kleur geven aan een deprimerende winter. Bereid je dus alvast voor en haal alvast mooie winterbloeiers voor de komende winter. Enkele mooie winterbloeiers die je zou kunnen aanschaffen:

Struikkamperfoelie winterbloeiers

De struikkamperfoelie is zeer winterhard en erg gemakkelijk in onderhoud. Al vroeg in de winter, in december kan de struikkamperfoelie gaan bloeien. Hij brengt dan kleine witte bloemetjes van zo’n 1,5 centimeter voort en blijven aan de plant van december tot maart. Je kunt van deze plant dus de gehele winter genieten. Maar ook in het voorjaar en de zomer. Dan vormen de bloemen namelijk kleine rode besjes. Een mooie bijkomstigheid aan de struikkamperfoelie is dat hij heerlijk geurt. Je kunt in de winter enkele takken afknippen en in een vaas binnen zetten. Je zult dan ook binnen van de geur van de kamperfoelie kunnen genieten. Onderhoud heb je hier bijna iet aan, omdat de struik maximaal 2 meter hoog wordt.

meloenboompjeMeloenboompje

Het meloenboompje komt oorspronkelijk uit China en is in Europa niet zo heel bekend. Het meloenboompje behoort tot één van de winterbloeiers planten die uitermate winterhard zijn en stand kan houden bij zeer extreme temperaturen tot maximaal -28° Celsius. De bloeitijd van het meloenboompje is februari tot maart kun je genieten van bloeiende bloemen in de winter en je ziet dan 2,5 centimeter roomwitte bloemen met een rood hart. Wel heeft het meloenboompje wat meer onderhoud nodig. Hij kan namelijk 3 tot 4 meter hoog worden en de bloemen groeien alleen maar op nieuw hout dat maximaal 2 jaar oud is. Dit houdt dus in, dat je het meloenboompje zeer secuur moet snoeien, zodat het nieuw hout aan kan maken voor bloemen in de winter.

De sneeuwbal

De sneeuwbal is één van de winterbloeiers die niet mag ontbreken in je tuin. De bloeiperiode van de sneeuwbal is van februari tot april en geeft mooie zachtroze bloemen. Niet alleen de bloemen zijn heel mooi, in de herfst, als de bloemen in knop staan, worden de bladeren van de sneeuwbal rood. De sneeuwbal is een heestersoort die 3 tot 4 meter hoog wordt, maar verder niet veel onderhoud nodig heeft. Wel moet je er rekening mee houden dat hij van zonlicht houdt. Zet hem dus op een plek in de tuin waar veel zonlicht komt.

schijnhazelaar De schijnhazelaar

De schijnhazelaar bloeit aan het einde van de winter in maart en april. De bloemen hebben een vorm van een klokje en zijn lichtgeel van kleur. Met een beetje geluk bloeit de schijnhazelaar ook nog in september, maar omdat hij dan ook vol in het blad zit, zullen de bloemetjes minder opvallen. Onderhoud is gemakkelijk omdat hij niet gesnoeid hoeft te worden. Wel moet je hem een plekje alleen in de tuin geven, omdat hij veel ruimte nodig heeft. Ook heeft hij het liefst veel zonlicht.

Over de auteur