Zomerdutjes in een hangmat zijn de allerbeste! Een lekker windje, een streepje schaduw, een beetje achtergrondgeluid én je wordt ook nog eens heen en weer gewiegd. Heerlijk, toch? Met een hangmat creëer je een vakantiegevoel in eigen tuin. Wil jij graag een hangmat kopen voor in de tuin, maar weet je niet waar je precies moet op letten? Wij geven je vijf handige tips voor het kopen van een hangmat!

1. Hangmat kopen voor in de tuin: hangmat ophangen tussen bomen

Hoe kies je de juiste hangmat? Voor het ophangsysteem heb je keuze uit twee soorten hangmatten. Als je een tuin hebt met een paar stevige bomen op een goede afstand van elkaar, kan je een eenvoudige hangmat kopen. Deze kan je met een speciaal ontwikkeld ophangsysteem, dat je er gewoon bijkoopt, makkelijk aan de stammen bevestigen. Er bestaan ook systemen op een hangmat op te hangen aan een stenen muur.

2. Hangmat met standaard kopen

Wil je lekker relaxen, maar heb je geen boom in de buurt? Geen probleem! Je kunt ook kiezen voor een hangmat met standaard. Standaarden voor hangmatten bestaan in hout en in metaal. Of je kiest voor een hoekige of gebogen vorm, hangt af van je persoonlijke smaak. Een hangmat standaard in hout heeft de meeste charme en vormt een echte eyecatcher in jouw tuin. Denk wel goed na voordat je er eentje koopt want het hout vraagt toch wat onderhoud. Bovendien moet je de hangmat standaard in hout in de winter kunnen opbergen. Dit kan bijvoorbeeld in je tuinhuis of garage.

3. Welk type hangmat kiezen? 

Voordat je een hangmat koopt, bedenk dan goed wat voor formaat je wilt aanschaffen. De eenpersoons hangmat is het bekendst. Als koppel kan je kiezen voor een tweepersoons hangmat en er zijn ook exemplaren voor drie of meer personen. Deze laatste wordt ook wel een familie hangmat genoemd. Naast het formaat speelt ook het design van de hangmat een belangrijke rol. Kies je voor een hangmat van touwen? Een hangmat in puur wit katoen? Of eentje uit stevige stof met een kleurrijke print? Zorg er in ieder geval voor dat het design past bij je andere tuinmeubelen.

Hangmat met inklapbare standaard grijs
Hangmat canvas
Hangmat Familie Cacun Fuego Veelkleurig
Tweepersoons Lazy Joyful Groen

4. Hangmat met of zonder spreidstok?

Nog een belangrijke keuze die je moet maken, is die tussen een hangmat mét of zonder spreidstok. Een hangmat met spreidstok is opgespannen en hangt dus minder door. Het voordeel daarvan is dat je kunt kiezen voor een minder hoge standaard en dat je iets gemakkelijker in en uit de hangmat stapt. Het nadeel is dan weer dat type hangmat een stuk instabieler is. Als je graag stabiel ligt en van het authentieke hangmat gevoel houdt, kies je best voor een hangmat zonder spreidstok. Zo heb je ook meteen meer privacy want je kunt de doek om je heen slaan. Ben je een echte zonneklopper? Dan is dit type hangmat minder geschikt. Je leest het, ieder type hangmat brengt voor- en nadelen met zich mee.

5. Weinig ruimte in de tuin? Kies voor een hangstoel!

Heb je een klein balkon of een kleine tuin? Dan is een hangstoel wellicht een goede keuze voor jou! Een hangstoel kan je ophangen aan een boom of aan een balk. Er bestaan ook speciale ophangsystemen en standaarden voor hangstoelen. Zo kan je ook in een beperkte ruimte heerlijk wiegend relaxen!

Hangstoel Tweepersoons Refresh Bordeaux Rood
Trendy Hangstoel  – Katoen
Tropilex® Hangstoel Eénpersoons Chill Love Paars
Beliani ALATRI Hangstoel PE Rotan
Hangstoel Tweepersoons Refresh Bordeaux Rood

Zo, dit zijn vijf handige tips voor het kopen van een hangmat. Je moet wellicht even nadenken over welke hangmat je precies wilt, maar dan kan je er wel iedere zomer van genieten. Ook in het najaar heb je plezier van je aankoop want een hangmat binnen ziet er superleuk uit. Of je nu kiest voor een hangmat in de woonkamer of een hangmat in de slaapkamer, dit item vormt dé blikvanger in ieder interieur. Net als een hangstoel trouwens!

Over de auteur