Heb jij geen tuin, maar wel een klein balkon? Het kan soms best lastig zijn om een klein balkon gezellig in te richten. Je hebt weinig ruimte, terwijl je er toch het maximale uit wilt halen. Je wilt graag wat plaats om te eten, een leuke plek om te relaxen in de zon en het liefst wil je ook nog een paar planten. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we vijf tips voor het inrichten van een klein balkon!

1. Een klein balkon inrichten: werk in de hoogte

Bij een klein balkon is de ruimte beperkt. Daarom is het handig om in de hoogte te werken. De kans is groot dat je minstens één muur hebt waar je iets op kunt hangen. Kies voor plantenhangers of bevestig een rekje aan de muur waar je planten op kunt zetten. Heeft je balkon een plafond? Top, dan kan je daar ook wat dingen aan ophangen! Je kunt ook verticaal tuinieren door gebruik te maken van een plantentrap. Kies hiervoor bloemen en planten die niet te veel ruimte in beslag nemen en goed overleven in sierpotten en bloembakken. De mooiste bloemen en planten voor op het balkon zijn ijsbloemen, lavendel, vlijtig liesje, petunia, geranium, fruitboom, olijfboom en bamboe. 

Noor set van 2 grote gegalvaniseerde ronde bloembakken, zwart en donkerturkoois
Baloo set van 2 bloempotten, geel en donkerturkoois
2 x Mallee hangende sierpotten, messing
Uli set van 3 bloempotten van aardewerk, wit

2. Inrichten klein balkon: maak gebruik van je balkonreling

Bij het inrichten van een klein balkon wordt de balkonreling vaak vergeten, terwijl je hier best veel mee kunt doen. Zo kan je je balkon gezellig inrichten door plantenbakken aan de reling op te hangen. Dat ziet er erg leuk uit! Als je gebruik maakt van de hoogte én de reling, kan je dus flink wat bloemen en planten plaatsen op je balkon.

3. Kies voor compacte tuinmeubelen

Als je een klein balkon hebt is het uiteraard niet de bedoeling dat de tuinmeubelen alle ruimte in beslag nemen. Je wilt er immers nog rond kunnen bewegen. Kies daarom voor kleine, compacte tuinmeubelen die je makkelijk en snel aan de kant kunt zetten als ze niet nodig hebt. Bijvoorbeeld door ze op te stapelen of in te klappen. Een klein bistrosetje is hiervoor ideaal. Je kunt de tafel en stoelen immers makkelijk binnenzetten als je ze niet gebruikt. Wil je toch écht graag een loungebank? Kies dan bijvoorbeeld voor een 2-zitsbank zodat je nog voldoende ruimte over hebt op je balkon. Ook een hangstoel voor op het balkon is erg leuk, kijk maar naar onderstaand voorbeeld!

Lyra hangstoel voor buiten, grijs en blauw
MADE Essentials Tice bistroset, grijs
Alif 2-zitsbank voor buiten, eucalyptusgrijs
Lyra 2-zitsbank voor buiten, donkergrijs en blauw

4. Maak de balkonvloer gezellig

Vaak is de originele ondergrond van een balkon beton en dat ziet er niet sfeervol uit. Door vlonders of houten planken op je balkon te leggen, krijgt je balkon meteen een gezellige uitstraling. Een andere mogelijkheid is om kunstgras op balkon te leggen, kunstgras is praktisch én mooi! Tegenwoordig zie je nauwelijks verschil tussen echt gras en kunstgras. En bovendien heeft kunstgras geen onderhoud nodig. Niets is fijner dan met blote voeten op je balkon te kunnen zitten en het gras onder je voeten te voelen kriebelen. 

5. Werk af met mooie decoratie

Een klein balkon inrichten? Dan mag mooie decoratie zeker niet ontbreken. De decoratie zorgt er net voor dat je balkon helemaal af is. Wat wij heel leuk vinden? Een snoer met lampjes die je aan de muur of je balkonregeling kunt bevestigen. Sfeer gegarandeerd! Ook leuke sierkussens, kaarsen, een mooie gieter en een decoratieve kruk creëren een gezellige sfeer. Je kunt voor één stijl kiezen op je balkon, maar een mix van verschillende kleuren en stijlen is ook ontzettend leuk. Die keuze is aan jou!

Lifestyle sierkussen Coronado 051 60×60 cm
Derrow decoratieve kruk van terrazzo, multi
Wren gieter, koper

Over de auteur