Een zonnescreen is een van de populairste manieren om de zon uit je huis te houden. Een screen ziet er strak uit en werkt bovendien als extra isolatie, waardoor de warmte effectief tegengehouden wordt. Maar als je een nieuw screendoek gaat kiezen, sta je wel voor een uitdaging. Want welk screendoek past goed bij jouw huis?

1. Op tijd je screendoek vervangen

Een screendoek gaat jarenlang mee. Maar het wordt in de loop der tijd wel vies. Bovendien is de kans groot dat het na een aantal jaren begint te rafelen langs de zijkanten. Tijd om je screendoek te vervangen. Je kunt eenvoudig een los screendoek bestellen en je doek vervangen. Dan ziet je screen er weer als nieuw uit, zonder dat je hoge kosten hoeft te maken.

2. Kijk naar je woning

Ga eens buiten staan en kijk naar je woning. In welke stijl is je huis gebouwd? En welke stijl heeft je tuin? De stijl van je woning zal voor een groot deel de keuze voor je screendoek bepalen. Een jaren ’30 woning heeft nu eenmaal een heel andere uitstraling dan een jaren ’70 woning. Het is dus logisch dat je kleur en stijl van het doek aanpast aan je woning. Je screendoek kan hier veel invloed op hebben. Een klassiek gekleurd doek (donkergroen, oranje) kan bijvoorbeeld goed passen bij een retro stijl, maar niet bij een moderne woning. Terwijl antraciet of creme juist wel mooi passen bij een moderne woonstijl.

3. Welke kleur vind je mooi?

Er zijn ontzettend veel screendoeken te vinden. Je kiest de kleur en uitstraling van je doek gedeeltelijk bij het uiterlijk van je woning. Maar natuurlijk kies je ook iets dat je zelf mooi vindt. Is blauw bijvoorbeeld jouw lievelingskleur, dan kun je ook gaan voor een blauw screendoek. Er zijn ook tweekleurige screendoeken. Die zijn vaak geweven met een witte of antraciete draad en een gekleurde draad. Dat geeft een extra luxe uitstraling aan het screen.

4. Bestel je screendoek op maat

Er zijn maar weinig screens die echt standaard afmetingen hebben. De meeste worden precies op maat gemaakt voor het raam. Dat is geen enkel probleem als je een los screendoek wilt bestellen. Je bestelt natuurlijk gewoon een screendoek op maat. De leverancier geeft aan welke maten je op moet nemen. Het is verstandig om dit met twee personen te doen. Zeker bij grote screens kan het meten anders erg lastig zijn en het moet wel precies gebeuren.

Een nieuw screendoek kiezen is best lastig. Je kunt je zonnescherm wel schoonmaken, maar na een tijdje is dat gewoon niet meer voldoende. Dan is het tijd om je doek te vervangen, zeker als het ook versleten raakt of beschadigd is. Er zijn heel veel kleuren en mogelijkheden. Vaak helpt het om afbeeldingen te zoeken van screens die je mooi vindt. En met deze 4 handige tips vind je vanzelf het doek dat goed past bij jou én bij je woning.

Over de auteur