Combinaties maken van diverse tuinplanten voor je tuin, border of pot is zo gemakkelijk of moeilijk zoals je het zelf wilt. Hierbij maakt het niet uit of je een ervaren hovenier bent of iemand zonder groene vingers. Als je een tuin gaat beplanten is het belangrijk om te letten op de standplaats van planten. De standplaats van de planten kan namelijk invloed hebben op het bloeivermogen. Als je eenmaal de planten op de juiste plaats hebt staan, is het een kwestie van goed onderhouden met liefde en aandacht. In dit artikel lees je wat de waarde en het belang is van het kiezen van de juiste standplaats voor je planten. Moeten ze bijvoorbeeld altijd in de zon staan? Wat gebeurd er als ik een plant die veel zonlicht nodig heeft voornamelijk in de schaduw plaats? Je leest het allemaal in deze blog. 

Ga op zoek naar informatie

Belangrijk is om goed onderzoek te doen naar de plantsoorten die je gaat kopen. Op Yarinde.nl vind je een uitgebreide plantengids waar bij alle planten de zonbehoefte gespecificeerd wordt. Denk hierbij aan: ‘schaduw’, ‘halfschaduw’, ‘lichtschaduw’ en ‘zon’. Planten met de specificatie zon hebben in principe de hele dag zon nodig om zo goed mogelijk te bloeien en groeien. Voornamelijk ‘praireplanten’, die van nature de hele dag in de zon staan, hebben de hele dag zon nodig. Rozen hebben daarentegen genoeg aan een paar uren in de zon (5 tot 6 uur). Per plant is het dus verschillend hoeveel zonuren de plant nodig heeft. Planten die de specificatie ‘zon’ hebben doen het goed wanneer ze minimaal enkele uren in de zonneschijn staan.  

De bloeitijd van planten kan variëren, afhankelijk van de plek waar je de plant plaatst. Zo kan de pluimhortensia ‘Hydrangea’ al in augustus bloeien wanneer het een plek in de volle zon heeft. Plant je het op een plek met halfschaduw? Dan bloeit deze pas in september. 

Groeisnelheid en maximale hoogte

In de plantengids van Yarinde.nl vind je geen specificatie omtrent de groeisnelheid van planten. Dit komt omdat dit erg lastig is om te bepalen. De groeisnelheid van een plant, klimplant, struik of haag is voornamelijk afhankelijk van de bodem. Zo wordt een Koninginnekruid ‘Eupatorium’ ongeveer 1,5 meter groot op een voedselarme zandgrond. Plaats je de plant in een voedselrijke kleigrond, dan kan de plant wel 3 meter groot worden. Het kan soms tot enkele jaren duren voordat je deze formaten hebt bereikt, dus laat je hier niet door afschrikken. Voor een optimale groei heb je ook ideale omstandigheden nodig die je niet altijd zelf in de hand hebt. 

Tip: geef je tuinplanten in de eerste jaren wat meer water. Zorg dat je dit langzaam afbouwt, want de planten kunnen er aan wennen. Hierdoor kunnen ze meer water vragen dan ze in eerste instantie nodig hebben. 

Over de auteur