Als beginnende imker kan het lastig zijn om te weten welke imkermaterialen je nodig hebt om je bijen te behouden. Je wilt graag het beste voor je bijen en daarvoor ook de beste imkermaterialen kopen. Hoe weet je nu welke imkermaterialen er allemaal zijn en welke je nodig hebt als beginnen of gevorderde In deze blog leggen we je graag uit wat er allemaal is, welke imkermaterialen jij nodig hebt en waar het aan moet voldoen. We willen namelijk allemaal het beste voor onze bijen.  

Welke imkermaterialen zijn er

Om bijen te onderhouden kan je niet in je normale kleding rondlopen of een normale beitel gebruiken. Het is belangrijk dat je de juiste imkermaterialen hebt en weet wat je nodig hebt. Als beginnende imker kan dit erg moeilijk zijn. Je weet niet waar je moet beginnen, welke materialen je nodig hebt of waar het materiaal aan moet voldoen. Wanneer je een gevorderde imker bent weet je goed welke materialen je nodig hebt en hoeveel je van alles nodig hebt. 

Er zijn super veel imkermaterialen die je kan kopen voor je bijen. Zo heb je imkerkleding wat bestaat uit een imkerjas, handschoenen, imkeroverall, imkerblouson, imkerbroek en een imkerhoek. Naast de kleding zijn er een hoop aantal imkermaterialen. Je hebt een beroker, aanmaakstaafjes, bijentabak, beitel, veger, bijenkast, rookblokjes, zalf, spray, verzamelkorf en imkergereedschap. Zoals je ziet een hoop aantal imkermaterialen dus. 

Wat heb je nodig als imker

Als beginnende imker weet je vaak niet welke imkermaterialen je allemaal nodig hebt. Je hebt gezien dat er ontzettend veel imkermaterialen zijn. Maar welke moet je echt kopen als imker en welke zijn extra van toepassing? Allereerst is het belangrijk dat je de juiste beschermende imkerkleding hebt.  Dit houdt in dat je een goede imkeroverall nodig hebt, een imkerhoed (het beste met sluier), goede stevige schoenen en niet te vergeten de handschoenen. Met de imkerkleding ben je goed beschermt tegen de bijen. 

Naast de imkerkleding moet je imkermaterialen kopen om je bijen te verzorgen. Het is belangrijk dat je de volgende imkermaterialen bezit.

  • Bijenkast of bijenkorf, hierin kun je je bijen plaatsen om honing in te oogsten of je bijen in houden. De bijenkorf of bijenkast bestaan uit honing- en broedkamers.  
  • Beitel, je gebruikt dit om de bijenkast te openen, ramen bekijken, kastdelen los maken van elkaar. Het heeft een platte en gebogen kant.
  • Veger, je kan dit gebruiken om bijen van ramen vegen of bij elkaar vegen. Als je geen veger wilt gebruiken zou een ander alternatief een ganzenveer kunnen zijn.
  • Beroker, je gebruikt dit om de bijen te kalmeren. Voordat je met bijen aan de slag gaat is het belangrijk dat ze gekalmeerd zijn. Door middel van het rook wat uit de beroker komt worden de bijen gekalmeerd en kan je aan de slag. 


Er zijn twee verschillende berokers. Je hebt een dathepijp en een normale beroker. Een dathepijp is pijp waarbij je zelf rook blaast om de bijen te kalmeren. Het voordeel hieraan is dat je beide handen vrij hebt tijdens het beroken. Een beroker brand langer omdat er meer brandstof in kan. Een normale beroker moet je of vasthouden of ergens plaatsen zodat de rook in de bijenkast blijft. De brandtijd zal langer zijn omdat de binnenpot groter is. Op basis van de brandtijd die je wilt,  je de beroker wilt vasthouden,  je zelf wilt blazen of je je handen vrij wilt hebben kan je beslissen welke soort beroker het beste voor jou en je bijen zijn.

  • Aanmaakstaafjes en bijentabak, deze imkermaterialen worden gebruikt om de bijen kalm te maken als je met de bijen aan de slag wilt. De bijentabak plaats je in de beroker om de bijen te kalmeren. Door middel van de aanmaakstaafjes steek je de bijentabak aan. Er zijn vele verschillende bijentabakken. Zo heb je bijentabak in verschillende hoeveelheden, kruiden en grassen. Je hebt bijvoorbeeld bijentabak dat bestaat uit hooi, maar ook lavendel. Je kan zelf je eigen tabak uitzoeken dat je lekker vindt ruiken en wilt gebruiken voor je bijen.  

Waarom heb je goede imkermaterialen nodig

Je weet nu welke imkermaterialen er zijn voor een imker en welke je daadwerkelijk nodig hebt. Maar het is niet alleen belangrijk dat je deze imkermaterialen bezit. Daarnaast is het belangrijk dat de imkermaterialen voldoen aan goede kwaliteit. Dit is belangrijk om meerdere redenen. Je eigen veiligheid staat immers bovenaan. Ongeacht of je een gevorderde of beginnende imker bent, het is belangrijk dat je imkerkleding goed beschermt. De imkerkleding beschermt je tegen de bijen en het steken ervan. Zo ben je van top tot teen beschermt. 

De imkermaterialen zijn belangrijk omdat ze speciaal voor bijen zijn gemaakt. Het is gemaakt voor het gebruik bij bijen en het onderhouden van bijen. Je gebruikt imkermaterialen dat vriendelijk is voor je bijen. Zo worden ze ook niet agressief en voorkom je dat ze gaan steken. 

Waar voldoen goede imkermaterialen aan

De imkermaterialen moeten voldoen aan een aantal punten. Als eerst moet je imkerkleding voldoen aan goede kwaliteit die je beschermt tegen de bijen. Het is belangrijk dat de stof van de kleding stevig en dik is zodat er geen bijensteek doorheen kan gaan tegen je huid. De imkermaterialen moeten voldoen aan goede vriendelijke materialen voor de bijen. Als voorbeeld de veger. Een kunststoffen veger is beter voor de bijen en gemakkelijker schoon te maken. Nog vriendelijker is een ganzenveer voor de bijen. 

Je weet niet wat je allemaal aan imkermaterialen hebt en welke je daadwerkelijk nodig hebt. Het is belangrijk dat je imkermaterialen en imkerkleding van goede kwaliteit zijn zodat je goed beschermd bent tegen de bijen. Maar ook de beste materialen hebt voor je bijen zelf. 

Over de auteur