Je hebt net een nieuwe woning gekocht en het interieur is inmiddels helemaal op orde, dus nu is de tuin aan de beurt. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het aanleggen van een nieuwe tuin? In dit artikel hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Type tuin bepalen

Begin met het bepalen van het type tuin dat je graag zou willen hebben. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan een klassieke tuin, een moderne of strakke tuin, een landelijke tuin of een thematuin zoals een Oosterse of Mediteraanse tuin. En er zijn ook nog andere overwegingen die je kunt maken, wil je bijvoorbeeld een tuin met weinig onderhoud? Of een kindvriendelijke tuin? En zo is er nog veel meer te bedenken.

Er zijn dus behoorlijk wat keuzes te maken, en het is dan ook een goed idee om eerst wat inspiratie op te doen door te kijken naar tuinen van anderen of foto’s op internet. Op deze manier kun je eerst bepalen wat je wel en niet mooi vindt en een beter idee krijgen welke richting je op wilt met je eigen tuin.

Ook kun je er voor kiezen om een hovenier of tuinarchitect in te schakelen en een tuinontwerp laten maken. Ze hebben vaak leuke ideeën waar je zelf nooit aan zou denken, en door jouw wensen en ideeën te combineren met hun kennis en ervaring komen jullie samen tot een prachtig tuinontwerp voor je nieuwe tuin.

Voorbereidingen treffen

Wanneer het ontwerp van de tuin vastligt is het tijd om aan de slag te gaan met de voorbereidende werkzaamheden. De eerste stap is het leeghalen van de bestaande tuin en het afvoeren van al het afval. Daarna kan er begonnen worden met grondwerk, zoals het afgraven, ophogen of vlak maken van je tuin, het uitgraven van een vijver of de voorbereidingen voor bestrating of een gazon.

Tuinaanleg

Wanneer de voorbereidende werkzaamheden klaar zijn kan er begonnen worden met de daadwerkelijke tuinaanleg. Het werk dat hierbij uitgevoerd moet worden is uiteraard afhankelijk van het type tuin waar je voor gekozen hebt, maar veel voorkomende werkzaamheden zijn het leggen van bestrating en sierbestrating, het leggen van graszoden of kunstgras, het plaatsen van tuinafscheiding zoals een schutting, haag, tuinhek of hekwerk, het maken van een vijver, het plaatsen van bouwkundige elementen zoals een pergola, terrasoverkapping, veranda of tuinhuis, het aanleggen van tuinverlichting en natuurlijk het aanbrengen van beplanting.

Tuin inrichten

De laatste stap na de oplevering van de nieuwe tuin is om deze in te richten. Het gaat hier om de laatste details die je tuin net dat kleine beetje extra geven. Denk bijvoorbeeld aan tuinmeubelen, bloempotten, een parasol en andere decoraties.

Over de auteur