Of je nu een nieuwe tuin aan het aanleggen bent, of dat je jouw oude tuin wil renoveren, een leuke omheining mag niet ontbreken. De keus aan omheining is groot deze dagen wat de keuze vaak lastig kan maken. Om deze reden hebben we een paar omheiningen onder elkaar gezet zodat jij de beste voor jouw tuin kan kiezen.

Haagplanten

Wanneer je voor een groene tuin wil gaan zijn haagplanten een goede keus. Ze bieden de privacy van een hekwerk, maar behouden wel een natuurlijke uitstraling. Het aanbod is daarnaast ook erg groot en er is keus uit diverse haagplanten. De meest voorkomende haagplanten zijn misschien wel de taxushagen. De taxushaag biedt volledige privacy en is erg makkelijk te snoeien en onderhouden. Bij het aanleggen van een haagplant als tuinomheining heb je niet direct privacy. De planten moeten eerst groeien wat soms wel een tijdje kan duren.

Houten tuinomheining

Wanneer je direct privacy wilt is een houten tuinomheining een uitstekende keus. Een omheining van hout straalt warme uit en geeft een hippe, maar toch duurzame look aan je tuin. Net als bij haagplanten is er ook veel keus bij houten omheiningen. Je kunt vaak kiezen uit 3 verschillende soorten hout: thermo hout, hardhout of geïmpregneerd hout. Hardhout is vaak het duurste, maar gaat wel het langste mee. Wanneer je voor geïmpregneerd hout kiest ben je goedkoper uit, maar is de levensduur van het hout ongeveer 10 tot 15 jaar. Wanneer je eenmaal een houtsoort hebt uitgekozen kun je de looks en vorm van je omheining bepalen.

Hekwerk

Wanneer je veel land hebt en op zoek bent naar een functionele omheining kun je kiezen voor hekwerk met draadafsluiting. Deze vorm van tuinomheining is relatief goedkoop en de installatie is eenvoudig. Het voordeel van een hekwerk met draadafsluiting is het onderhoud, deze is er namelijk niet. Het nadeel daarentegen is de privacy. Je kunt gemakkelijk door het hekwerk heen kijken. Met een beetje creativiteit kun je hier echter best wel wat op verzinnen. Je kunt bijvoorbeeld planten voor het hekwerk zetten of klimop tegen het hek aan laten groeien. 

Of je nu voor een functioneel hekwerk wil gaan of voor haagplanten die er geweldig uitzien, er is genoeg keuze. Denk goed na over waarom je een omheining wil en waar deze aan moet voldoen en baseer hier je keuze op.

Over de auteur