Elektrische voorzieningen installeren wordt vaak gezien als een taak waar hoe dan ook een professioneel hand voor nodig is. Hoewel die in veel gevallen inderdaad onmisbaar is, kan je toch ook heel wat zelf doen.

Wil je je tuin een extra dimensie geven met elektriciteit? Dan kan je zelf aan de slag! Het volgende overzicht geeft enkele goede tips om het beste te maken van je DIY elektriciteitswerken!

De beste tips voor DIY elektriciteit in de tuin

1. Een goede planning

Voor je verlichting in de tuin kan aanleggen, is het belangrijk dat je op voorhand weet hoe de bekabeling met gelegd worden, waar die precies moet komen en of er eventuele obstakels zijn waar je rekening mee moet houden. Een degelijk plan of aansluitschema geeft je alle informatie over beschikbare aansluitingen, zodat het werk zelf een stuk vlotter gaat!

2. Het belang van degelijk materiaal

Vervolgens is het ook een goed idee om alle nodige materialen en gereedschap te kopen. Aangezien het gaat om een werk buitenshuis, zullen alle elektrische apparaten waterdicht en extra betrouwbaar moeten zijn. Daarbij moeten ook de kabeldozen voor stroomverbindingen waterdicht zijn!

3. Veiligheid is troef bij elektriciteitswerken

Een ander belangrijk aspect bij het verrichten van elektra in de tuin is veiligheid. Het risico op elektrocutie is altijd hoog, zeker als je te werk gaat bij een vochtige ondergrond. Zorg er daarom voor dat de stroom zeker afligt voor je aan het werk begint. Gebruik daarbij desnoods beschermende handschoenen en vraag hulp van een ander familielid!

De voordelen van DIY elektriciteit in de tuin aanleggen

Zelf aan de slag gaan met elektra in de tuin heeft zeker heel wat voordelen. Een overzicht daarop is hier wel van toepassing!

1. Geld besparen

Het spreekt voor zich dat je, als je zelf het grootste deel van het werk doet, je heel wat geld kunt besparen. Natuurlijk moet je wel gereedschap en installatiemateriaal kopen – maar dat is dan wel een duurzame investering.

2. Je eigen idee realiseren

Daarbij heb je zelf meer controle over hoe het eindresultaat eruit zal zijn als je het werk in eigen handen neemt. Op die manier kan je de tuin of het terras een unieke, gepersonaliseerde uitstraling geven – en dat is natuurlijk altijd leuk!

Zolang je over kwalitatief installatiemateriaal en een goede basiskennis elektra beschikt, kan je zelf een prachtig resultaat neerzetten en je terras en tuin met sfeervolle verlichting afwerken!

Over de auteur