. Als het gaat om een grote vijver aanleggen dan zou het kunnen betekenen dat er bomen gerooid zouden moeten worden, er elektriciteit of leidingen omgelegd zouden moeten worden of een terras verwijderd moet worden. Een kleine tuinvijver die gepland staat op een plaats waar zich een grasveld bevindt, kost duidelijk iets minder moeite, maar heeft zeker ook baat bij een doordacht plan!

tuinvijver aanleggen

Wat komt er kijken bij een tuinvijver aanleggen?

Helaas wordt er vaak de fout gemaakt om uit enthousiasme zonder plan aan de slag te gaan. Dit heeft vaak teleurstelling tot gevolg. Het is geen haastklus maar juist een doordacht project.
Als de vijver eenmaal is aangelegd is het van belang dat er onderhoud wordt gepleegd. Of het nu om een kleine tuinvijver gaat of om een grote tuinvijver aanleggen, het werk is niet klaar als de vijver er ligt. Om de vijver gezond een toonbaar te houden, moet er wel energie in blijven worden gestoken.
In de eerste plaats wordt gekeken naar de locatie van de toekomstige vijver en het formaat ervan. In de tweede plaats is het belangrijk om te bedenken welk type vijver het beste aansluit bij de eigen wensen en het budget (natuurlijke/plantenvijver, gemengde vijver, koivijver of een zwemvijver).

Waar moet je op letten voor en tijdens het tuinvijver aanleggen?

Het plan voor het tuinvijver aanleggen bestaat uit de benodigde materialen, het budget, eventuele in te schakelen hulp, werkuren en een plattegrond waarop de grote of kleine tuinvijver is uitgetekend, inclusief de vorm, grootte en de diepte.
Of het nu een grote of kleine tuinvijver betreft, de ligging is niet enkel afhankelijk van esthetische overwegingen. Zo is een grote vijver aanleggen op een plek in de tuin waar de hele dag zon op staat (algengroei), een naaldboom naast staat (bladafval in de vijver) of een pruimen- of kersenboom (waterbladluis in de vijver) af te raden.
Wat betreft het graven is het belangrijk om op twee zaken te letten: de grondwaterstand en de weersvoorspelling. Als de kuil gegraven wordt, mag er geen grondwater in lopen of sprake zijn van stortbuien. Beiden kunnen vooraf gecontroleerd worden.
Gebruik afzetpaaltjes bij het tuinvijver aanleggen en meet enige malen na om niet later tot de conclusie te komen dat deze niet klopt.
De beslissing om bij een grote vijver aanleggen toch voor een maatje kleiner te gaan kan veroorzaakt worden door locatieproblemen (zonuren, bomen, het inleveren van teveel terras of gras) of door de uiteindelijke kosten en het uiteindelijke onderhoud dat nodig is. Een grote vijver aanleggen betekent hogere kosten en meer onderhoud achteraf.

kleine tuinvijver

De beste tijd voor een tuinvijver aanleggen

De beste tijd voor de aanleg van een tuinvijver is het vroege voorjaar (februari-maart). Zo kan zich er langzamerhand een goed vijvermilieu ontwikkelen omdat de temperatuur niet direct erg hoog is. Ook de planten die in en rondom de vijver geplaatst zijn, hebben dan een volledig seizoen om te groeien en aan te sterken voordat de koude winter zich aandient. Mocht ervoor worden gekozen om de vijver aan te leggen in het najaar dan is het raadzaam om te wachten met het zetten van de waterplanten. Dit dient dan in het voorjaar te worden gedaan.

Over de auteur