In deze onzekere periode is het aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je fit blijft? De sportscholen zijn gesloten en massaal naar buiten gaan om te hardlopen doe je ook beter niet. Onze tip: ga lekker buiten sporten in eigen tuin! Thuis sporten is toegankelijk, leuk én veilig. Je blijft in beweging, kunt aan je conditie werken en/of op een gezonde manier afvallen. Bovendien ben je vrij om te kiezen wanneer je sport. Je kunt de wekker ‘s ochtends wat vroeger zetten en fris aan je dag beginnen. Of je kunt er ‘s avonds wat tijd voor vrijmaken. Welk tijdstip je ook kiest, aan de dagelijkse aanbevolen beweging kom je sowieso. In dit artikel delen we vijf tips om te sporten in eigen tuin!

1. Sporten in eigen tuin: maak ruimte vrij

Maak van jouw tuin een echte sporttuin door zo veel mogelijk ruimte vrij te maken. Schuif de loungeset aan de kant, ruim rondslingerend speelgoed op en zet al het tuingereedschap in de schuur. Als er genoeg ruimte is om te bewegen, zal je eerder de stap nemen om iedere dag te sporten in eigen tuin. En om het te blijven volhouden!

2. Haal je fitness items naar buiten

Je kunt de sportschool thuis nabootsen door je fitness benodigdheden naar buiten te halen. Denk aan een yoga mat, gewichten, weerstandsbanden, springtouw en fitness step. Kortom: alles wat je nodig hebt om je eigen fitness tuin te maken. Heb je geen gewichten in huis? Wees creatief, twee grote flessen water zijn ook goed te gebruiken als gewichten! Je kunt ook perfect een hometrainer of crosstrainer buiten plaatsen om aan je conditie te werken. Met een terrasoverkapping kan je het hele jaar door buiten trainen, weer of geen weer!

3. Volg online work-out video’s

Sport je normaal in groepsverband? Ook thuis kan je ‘samen’ met iemand sporten. Op internet vind je tal van work-out video’s waarbij je de oefeningen kunt nadoen. Sommige work-outs duren een kwartier, sommige een halfuur of langer. Afhankelijk van hoe veel tijd je hebt, kies je een gepaste work-out. Door online video’s te volgen, sport je toch niet helemaal alleen. Jij hebt dan ook nog eens het geluk dat je de oefeningen in de buitenlucht kunt doen. Hoe heerlijk is dat!

4. Ga touwtjespringen

Heb je een drukke agenda en lukt het niet om iedere dag veel tijd vrij te maken om te sporten? Dan is touwtjespringen wellicht iets voor jou. Touwtjespringen is erg intensief waardoor je dit niet lang hoeft te doen om resultaat te merken. Daarnaast is het een heel goedkope sport. Het enige dat je nodig hebt is een springtouw. Op internet vind je diverse schema’s die je kunt gebruiken bij het opbouwen. Wanneer je niet gewend bent om touwtje te springen, kan een halve minuut al flink uitputtend zijn. Begin dus langzaam en probeer het steeds iets langer vol te houden.

5. Maak sporten in eigen tuin leuk!

Wellicht zie je er soms tegenop om te sporten. Maak het bewegen daarom zo leuk mogelijk, bijvoorbeeld met je partner of kinderen. Ga samen voetballen in de tuin, pak er een hoelahoep bij, speel tikkertje met de kinderen of ga heen en weer skeeleren op het terras. Als je er ook nog eens een leuk muziekje bij op zet, dan wordt sporten helemaal een feestje!

Lees ook: Is sporten en spelen op kunstgras veilig of niet? 

Over de auteur