Palmbomen horen bij landen met een tropisch klimaat en kunnen je een echt vakantiegevoel geven. Toch kun je dit gevoel ook in je eigen tuin beleven door palmbomen te planten. Veel mensen zullen nu denken dat dit onmogelijk is, want palmbomen zijn toch niet winterhard? Met de juiste verzorging en soorten palmbomen is het echter wel degelijk mogelijk.

Windmolenpalm

Wanneer je geen ervaring hebt met palmbomen kweken en toch met een palmboom wilt beginnen, kom je niet onder de windmolenpalm uit. De Latijnse naam is Trachycarpus fortunei. Dit is de meest winterharde palm die er bestaat en vergt in jouw tuin maar weinig onderhoud. Daarnaast is het ook een prachtige palm om te zien. De palm is voorzien van een hoge vezelachtige stam van meer dan een meter en groeit jaarlijks 20 tot 30 centimeter. Vanuit de kruin groeien mooie waaiervormige groene bladeren. Doordat de palm ook groeit in hoger gelegen gebieden waar het kan sneeuwen, is de windmolenpalm zeer winterhard. Dit is een typisch boom die je gewoon in de volle grond in de tuin kunt zetten. Plaats de palm wel op een beschutte plek, waar deze half in de schaduw staat. In de winter kan de windmolenpalm zelfs strenge vorst hebben en de bladeren dragen met gemak een laag sneeuw. De windmolenpalm is de meest ideale palmboom die je in Nederland in je tuin kunt plaatsen. 

Beschermingsmaatregelen gevoelige palmbomen

Wanneer je na verloop van tijd ook eens ander palmbomen in je tuin wilt planten, dan kom je al snel uit bij palmbomen die minder winterhard zijn. Toch kunnen deze palmbomen ook in Nederland groeien, mits je voorzorgsmaatregelen neemt tijdens de wintermaanden. Daarvoor hoef je niet direct drastische maatregelen te nemen, zoals de goedkoopste energieleverancier zoeken omdat je een compleet verlichte kas moet bouwen. Ook buiten kunnen wintergevoelige palmbomen goed voorbereid worden op de winter. De wortels van de palm bescherm je door stro, bladeren of houtsnippers rondom de boom te leggen. Isolatiematerialen, zoals glaswol of steenwol is ook mogelijk. Leg daarbij regelmatig de onderzijde naar boven, zodat er geen schimmel ontstaat. De bladeren kun je voorzichtig bij elkaar binden, zodat ze niet door harde wind worden aangetast. De kroon van de palm bedek je met stro en dek je af met een vliesdoek of rieten matten. Ook hier is het belangrijk dat er beluchting bij kan om vocht en schimmel tegen te gaan. Op deze manier kan je exotische palm prima de Nederlandse winter overleven.

Palmen in de kas

Ben je als liefhebber bezig met soorten palmen die eigenlijk niet in het Nederlandse klimaat overleven? Dan biedt een kast mogelijk toch uitkomst. Je mag dan ook stellen dat palmbomen kweken een hobby is geworden. Extra gevoelige palmbomen kun je dan ook beter in een pot plaatsen, zodat je ze zomers buiten kunt zetten en in de avonduren en in de winter in de kas of binnen. In de kas kun je een constante, warme temperatuur aanhouden, zodat je palmen zich in een tropische omgeving wanen en altijd mooi blijven.

Over de auteur