Steeds vaker zie je schuttingen of hagen van klimop in ons land. Hedera kopen is ook een logische keuze, want dit is een plant die het goed doet in ons klimaat. De plant is veelzijdig, groeit snel en kan makkelijk onderhouden worden. Voor het klimmen heeft Hedera een steuntje nodig. Meestal wordt voor een schutting van klimop dan ook een raamwerk van gaas gebruikt. 

Het duurt daarna niet lang totdat je een mooie groene schutting hebt, die ook in de winter groen blijft. Een ander voordeel van Hedera is dat de plant zowel in de schaduw als de halfschaduw het goed doet. Op een zonnig plekje voelt klimop zich minder op het gemak maar ook daar zal het wel lukken om een mooie haag te vormen in een wat minder donkergroen dan normaal.

Wat je moet weten over klimop

Dat klimop inheems is, kan je in de winter goed zien als bomen hun bladeren verliezen. Hedera is een echt klimplant die steun zoekt in bomen of andere objecten en kan dan flink woekeren. Dat geldt ook voor je tuin en huis. Klimop kan je in principe het hele jaar snoeien, dus het is wel een kwestie om de plant in toom te houden. Wist je trouwens dat klimop ook een goede bodembedekker is? En uiteraard kan je deze veelzijdige plant ook als kamerplant gebruiken.

De klimop is niet echt veeleisend maar als je deze in humusrijke zanderige grond plaatst dan zal je zien hoe snel klimop kan groeien. Ook wat extra mest is vaak al genoeg om de plant wat extra groeikracht te geven.

Een Hedera vraagt niet veel onderhoud en kan ons klimaat in het algemeen erg goed aan. Als er een lange periode van droogte is, kan je het beste wat bijgieten, driemaal in de week is wel genoeg. Je kan het ook aan de bladeren zien die wat slap gaan hangen als ze gebrek aan water hebben. Hoewel de klimop tegen vorst kan, is het mogelijk dat deze blad gaat verliezen als het streng gaat vriezen. Dat herstelt zich weer in de lente.

Snoeien en ziekte

In principe kan je de klimop gedurende het gehele jaar snoeien, hoewel het logischer is om deze tijdens het groeiseizoen bij te knippen. Gebruik een stevige en scherpe snoeischaar. De basis- of gesteltakken moet je zowel in een schutting als bij een bodembedekker ontzien. De rest kan je snoeien zoals jij dat wil.

De klimop is een sterke plant, maar kan last krijgen van bruine vlekken. De Hedera is gevoelig voor blad- en stengelziekten. Meestal is dit het gevolg van snoeiwonden. Het komt ook het meeste voor bij bodembedekkers die in donkere vochtige omstandigheden groeien. Normaal gesproken herstelt de plant zich van de ziekte en is het voor jou een teken dat je snoeischaar wellicht aan vervanging toe is. Wist je trouwens dat de bladeren van de klimop een stof bevatten die het goed doet als was- of schoonmaakmiddel? Een handjevol klimopbladeren in een dichtgeknoopt waszakje in de trommel geeft een schone en frisse was.

Wat zou jij doen? Zelf een schutting plaatsen of kiezen voor natuurlijke begroeiing, zoals hedera? 

Over de auteur