Is jouw zonnescherm erg vies en erger je je daar al weken aan? Dan is het tijd om hier iets aan te doen! Bekijk ons stappenplan om te zien hoe je deze klus op de meest effectieve wijze kunt uitvoeren. Zo ga je voor een verbluffend resultaat en verleng je de levensduur van jouw zonwering.

Stappenplan zonnescherm schoonmaken

Het reinigen van het zonnescherm is zeer belangrijk. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat de stof er weer goed uitziet, maar kan ook ook zorgen dat je zonwering veel langer mooi en goed blijft en dus een langere levensduur krijgt. Een van onze eerste tips is om deze klus nooit te doen in het volle zonlicht, omdat er dan juist vlekken kunnen ontstaan in de stof, bijvoorbeeld doordat de schoonmaakmiddelen indrogen. 

Stap 1: Rol het doek uit of maak deze los

Voordat je gaat beginnen met deze klus moet je zorgen dat je overal goed bij kunt. Hiervoor zijn er twee opties: je kunt het doek volledig uitrollen of, als dit mogelijk is, het doek voorzichtig losmaken. Hierdoor kun je namelijk overal bij én zorg je ervoor dat je ook de bovenbak van het zonnescherm kunt schoonmaken. 

Stap 2: Borstel het zonnescherm

Begin met het voorzichtig borstelen van al het losliggende vuil op de zonwering. In deze stap behandel je zowel de boven- als de onderkant. Doe dit zeer voorzichtig en gebruik alleen een zachte borstel, omdat je moet zien te voorkomen dat je het vuil ín het zonnescherm wrijft. 

Stap 3: Poets het zonnescherm met zonnescherm reiniger

Maak een sopje van zonnescherm reiniger en lauwwarm water. Hiermee kun je het zonnescherm grondiger schoonmaken. Gebruik hierbij een zachte doek. We raden je dus wel aan om echt alleen maar een speciale zonnescherm reiniger te gebruiken en niet met bijvoorbeeld allesreiniger aan de slag te gaan. Een speciale reiniger is echt gemaakt voor de stof van een zonnescherm, terwijl andere (agressieve) schoonmaakmiddelen misschien voor beschadigingen kunnen zorgen. Laat het sopje ongeveer vijftien minuten intrekken. 

Stap 4: Spoel het zonnescherm af

Nadat je je sopje van zonnescherm reiniger en lauw water ongeveer een kwartier hebt laten intrekken, kun je het zonnescherm goed afspoelen met water. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tuinslang of een emmer water, maar in ieder geval nooit een hogedrukspuit. Deze is te krachtig voor deze stof. 

Stap 5: Laat het zonnescherm opdrogen

Voordat je het zonnescherm weer naar binnen draait moet je deze helemaal laten opdrogen. Anders kunnen er namelijk schimmels of vlekken ontstaan.

Stap 6: Bovenbak schoonmaken

Ook de bovenbak schoonmaken is een klusje dat niet vergeten mag worden; anders komen de vuiligheden die hierin zitten wellicht weer op de zonwering terecht en heb je de vorige vijf stappen eigenlijk voor niks uitgevoerd. De bovenbak maak je eenvoudig schoon met een zachte doek en wat warm water. Het gebruik van een schoonmaakmiddel is eigenlijk niet nodig, maar je kunt altijd een klein beetje afwasmiddel toevoegen voor de echt hardnekkige vervuilingen. [*] 

Met ons effectieve stappenplan maak je in zes stappen je zonnescherm schoon, zodat je deze weer de hele zomer kunt gebruiken én je je hier dus niet meer aan hoeft te ergeren.

Over de auteur