Borstelveergras in je tuin

Het borstelveergras, ook wel pennisetum genoemd, is een sierlijk gras, een aanwinst in je tuin, zowel in de zomer als in de winter. De typische pluimen van dit siergras verschijnen in het najaar en blijven tot ver in de herfst op de plant. Op dat moment kleuren de bladeren geel, in de najaarszon lijken ze dan goudkleurig. Borstelveergras heeft verschillende variëteiten, waarvan sommige langere en andere kortere aren hebben. Het gras floreert in de tuin of op het balkon, maar schittert ook in (droog)boeketten. 

Herkomst

Dit siergras komt van nature voor in delen van Australië en Azië, maar is ook terug te vinden in Afrika en Zuid-Amerika. De plant is goed winterhard en gedijt dus perfect in onze contreien. 

Waar planten

Borstelveergras is een vaste waarde in borders, en het gras is niet weg te denken uit een prairietuin of een informele natuurtuin. Het houdt van licht bemeste grond, en een plekje in de zon of de halfzon op een goed waterdoorlatende plaats. Je kan borstelveergras in je tuin solitair planten, en het komt ook zeer goed tot zijn recht in een groep. Dan kan je 5 à 7 planten kwijt per vierkante meter. Hou er bij het inplanten rekening mee dat het gras een hoogte van 40 tot maximaal 100 cm bereikt. 

Hoe verzorgen

Dit siergras vraag niet veel onderhoud om heel het jaar door mooi te zijn. Wil je graag een snelle hergroei, dan knip je de halmen vroeg in het voorjaar af. Doe dit best in de lente, want de in het najaar uitgebloeide aren beschermen de plant tijdens de winter tegen de vorst. Je knipt het gras best af tot ongeveer 20 centimeter boven de grond. Zo kan het weer volledig tot zijn recht komen: half april mag je de eerste bladeren verwachten. Zorg dat de planten niet te lang droog staan, maar vermijd evengoed natte wortels voor een langere periode. Als je merkt dat er minder bloei is, verjong het borstelveergras dan door de plant te delen

Over de auteur