In de zomer zie je wel eens een zwerm insecten vliegen. Je zou bijna zeggen dat het vliegende mieren zijn. En dat zijn het ook! Kunnen mieren vliegen dan? Ze hebben toch geen vleugels? En waarom vliegen mieren? Hier lees je wat vliegende mieren zijn en waarom je ze alleen in een bepaalde tijd van het jaar ziet.

Wat zijn vliegende mieren?

De vliegende mieren zijn de parende mieren uit een mierenkolonie. De vruchtbare mannetjes en koninginnen uit de mierenkolonie vliegen uit in een zwerm om hoog in de lucht te paren. Het enige doel op dat moment is voortplanting en een eigen mierenkolonie stichten. Na het paren gaan de mannetjes dood en de koninginnen zoeken een plek om een mierennest te maken. De koninginnen bijten dan hun vleugels af.

Wanneer zie je vliegende mieren?

De zwermen met vliegende mieren zie je in de zomermaanden. Vaak beginnen ze aan hun huwelijksvlucht, zoals het wordt genoemd, op het moment dat de temperatuur, luchtvochtigheid en wind precies goed zijn. De mieren vliegen in zwermen om zo hun overlevingskans te vergroten en te verzekeren dat hun soort wordt voortgezet. Veel mieren overleven het namelijk niet, omdat vogels in deze tijd ook op jacht zijn.

Mieren in huis voorkomen

Dat mieren gaan vliegen, kan je niet voorkomen. Wel kun je mieren in huis voorkomen door een aantal maatregelen te treffen. Tijdens het zwemseizoen voorkom je vliegende mieren in huis door:

  • kieren en gaten dicht te maken;
  • ramen en deuren gesloten te houden;
  • horren te installeren.

Professionele mierenbestrijding

Heb je last van vliegende mieren? Schakel dan zo snel mogelijk een professsionele ongediertebestrijder in om de mieren te bestrijden. Je weet nu dat vliegende mieren het begin zijn van een nieuwe mierenkolonie. Je kunt er dus maar beter op tijd bij zijn met het bestrijden van vliegende mieren. Voor je het weet, heb je een hele mierenplaag in je huis of tuin.

Over de auteur